nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Het leven van de jachthonden van een Rehala: isolatie, psychologische onbalans en stress

De rehala’s combineren een geïsoleerd leven van weinig socialisatie met pieken van maximale opwinding dat voorkomt dat ze het gevaar zien, verklaren de experts in diergedrag. Deze combinatie is "rampzalig" voor hun psychologie. 

Aanleiding voor dit artikel is onderstaande video uit november 2018 waarin een dozijn honden en een hert in een ravijn vallen tijdens een Monteria in Herreruela, Cáceres. De Podenco’szijn onderdeel van een Rehala, die ingezet worden bij de Monteria, de jacht op groot wild, zoals edelherten en wilde zwijnen. Er zijn circa 3.000 Rehala’s in Spanje. De roedel van een Rehala is samengesteld uit 20 tot soms wel 40 honden, waarvan het grootste deel bestaat uit grote Podenco’s Andaluz(Campanero), Paternino en Podenco kruisingen. Een roedel die lange uren en maanden inactief is, een saai leven leidt, en wanneer de dag van de jacht aangebroken is, als het ware een dam doorbreekt in verwoede activiteit die leidt tot een zeer hoog niveau van opwinding waarbij het enige doel is om te voldoen aan de training, en het gevaar wordt genegeerd. "Ze worden blind voor het gevaar", zegt een expert in diergedrag

Video 


 

"De berg opgaan is een ontsnappingsklep voor een soort leven dat niet geweldig, maar ellendig is", beschrijft José EnriqueZaldívar, voorzitter van de vereniging van dierenartsen Avatma. Het verwijst niet alleen naar slechte fysieke omstandigheden "die er ook kunnen zijn", maar zelfs wanneer ze goed worden verzorgd, de lange tijd die de honden alleen moeten doorbrengen, alleen in het gezelschap van honden, schaadt de psychologie van het dier.

"Het leven is erg saai voor hen. Honden vervelen zich." De zin is niet van een dierenarts maar van een Rehalero die in een video laat zien hoe hij zijn dieren voorbereidt. "Ze kijken uit naar de training", voegt hij eraan toe. Dan zie je hoe hij ze aan een rek bindt en ze laat rennen. Tientallen honden.

De professor in de psychobiologie Fernando Peláez del Hierrogelooft dat wat er in Extremadura gebeurde geen verrassing is vanuit het oogpunt van de etiologie: "De mate van opwinding is zo groot dat dieren niet herkennen waar ze zijn. Ze zijn niet bang voor het luchtledige, maar veel honden zijn ook niet bang voor auto's. " Peláez del Hierro zegt dat de levensstijl van de Rehala’s die uitzinnigheid kan "verscherpen" omdat "het enorm actieve rassen zijn die worden geselecteerd en getraind om, als ze de gelegenheid hebben om te achtervolgen, zichzelf op een prooi lanceren."

Rehala's zijn een essentieel element in de Monteria's. De honden 24, 30 of meer - worden vrijgelaten op de bergplekken die zijn gekozen om op groot wil te jagen: wilde zwijnen, herten, damherten ... zodat ze vluchten naar de posities waar de schutters wachten. De roedel kan een prooi inhalen en grijpen zoals in de video.

Javier Bravo is een trainer van honden en is van mening dat de manier waarop de hond opgroeit en de Rehala’s worden getraind, gevallen zoals het ravijn incident 'constant zal gebeuren'. Waarom? "De overmatige opwinding van de hond is zodanig dat dit belet dat hij enig gevaar detecteert. Nu is het een ravijn geweest, maar het kan ook een hek of een muur zijn." Bravo gelooft dat deze honden "normaal gesproken in een staat van chronische stress verkeren omdat ze niet goed gesocialiseerd zijn, geen eigen ruimte hebben, geïsoleerd leven van menselijk contact ... en plotseling worden ze meegenomen naar een super-opwindende activiteit zoals de Monteria. Het is een betreurenswaardig leven vanuit het oogpunt van psychologisch evenwicht ', concludeert hij.

De eigenaren van deze hondenroedels konden niet verder aan een tegenovergestelde kant worden geplaatst. Ze beweren dat de liefde voor hun dieren de motor is die hen beweegt. Antonio is een rehalero sinds 1990 in Córdoba. "Toen ik de video zag, kreeg ik een slecht gevoel omdat mij een paar jaar geleden iets soortgelijks overkwam", legt hij uit. "Degene die een rehala heeft, behalve in uitzonderlijke gevallen, doet dit omdat hij van honden houdt, want hij wordt hier niet goed voor betaald." De persoon die verantwoordelijk is voor verschillende Rehala’s staat erop "ik heb mijn honden niet nodig heb om een prooi te pakken of te vangen, om naar het jachtgebied te gaan en de honden te zien jagen daar geniet ik meer van dan van welke vangst dan ook, maar wie dit niet heeft beleefd, zal het niet begrijpen." David, een andere rehalero, gelooft dat het ravijn incident "een ongeluk is zoals vele anderen." En hij klaagt dat 'veel acties die we ondernemen om de dieren te redden niet naar buiten komen'. Dit gevoel van misverstand is wijdverbreid in de jachtsector, in een soort confrontatie tussen stad en platteland. " RehaleroDavid is het ermee eens "ze willen ons gewoon vernietigen."

De Koninklijke Spaanse Jachtfederatie liet naar aanleiding van de video weten dat het een "noodlottig ongeval" betreft, hoewel het, zoals Rehalero Antonio erkent, geen uniek geval was. Hoewel de beelden de reputatie van de jacht hebben uitgehold, hebben jachtgroepen, zowel in Andalusië als in Extremadura, ertoe gebracht om de Monteria's en de Rehala'stot cultureel erfgoed te verklaren. 

Een eenvoudige hobby met "huisdieren" 

Hoewel zowel La Asociación Española de Rehaleros als de Rehalas Regionales niet wilden deelnemen aan dit artikel, hebben ze hun visie op de activiteit schriftelijk laten weten: "Een rehalero, is in het kort, een jager die meer geld uitgeeft dan het opbrengt, om hun sport te beoefenen. Een romantische voorliefde en een extreme liefde voor honden. 365 dagen zorg voor 30 jachten. " In 2014 verdedigden ze zich tegen de claim van het ministerie van Financiën om hun inkomsten te controleren. Ze beschreven de activiteit als een hobby. 

De gegevens botsen. Drie verschillende studies om het economische belang van de jachtsector van 2002 tot 2018 te ondersteunen, hebben de precieze investering gekwantificeerd om een rehala op te zetten. De meest recente , geschreven door Deloitte, zei: "De typische Spaanse rehalero heeft een gemiddelde jaarlijkse uitgave van 10.140 euro." Een andere analyse van 2012 uitgevoerd door de Stichting voor de Studie en Verdediging van Natuur en Jacht berekende dat "de eerste installatie 80.000 euro met zich meebrengt. Bedrijfskosten ongeveer 20.000 euro per jaar." Beide hebben geschat dat ongeveer 3.000 rehalero's in heel Spanje actief zijn.

De advertenties van jachtactiviteiten laten zien op welke manier zij hun diensten aanbieden : "Wij bieden onze professionele diensten aan van onze prachtige rehala’s, als u niet tevreden bent brengen wij u geen kosten in rekening". Een ander zegt dat het voldoet aan de verwachtingen van de klant. " Honden krijgen veel druk om de doelstellingen te bereiken", zegt een andere expert op het gebied van diergedrag die liever niet haar naam geeft. De Rehalero’s lieten de regering naar hen luisteren.

Eerder, in 2002, hadden deze jagers verzekerd dat hun honden "gezelschapsdieren" waren, om zich te ontdoen van de nieuwe eisen van de overheid wat betreft sanitaire zaken die over hen zweefden als ze als bedrijf werden beschouwd. In dit verband zijn alle experts het erover eens dat het geen gezelschapsdieren zijn. "Het zijn roedels , dat is iets anders. Met hun hiërarchieën", zegt professor Peláez del Hierro. "Een persoon met 20 of 30 honden ... een culturele eigenaardigheid, het kunnen geen huisdieren zijn," zegt hondendeskundige Javier Bravo. "Als hij is grootgebracht voor de jacht in roedels sinds hij een pup was, is hij geen gezelschapsdier. In feite kunnen ze niet worden gerecycled tot een leven in een huis als ze de rehala moeten verlaten," zegt de derde expert.

De kalender van de Montería’s is in volle gang en zal tot eind februari doorgaan. De overheden van Andalusië en Extremadura zullen doorgaan met het voorstel om ze om te zetten in BIC (en de wettelijke bescherming die dat met zich meebrengt). De dierenarts Zaldívar reflecteert: "Weerstand bieden aan de jacht is erg moeilijk, maar wat we wel weten is dat de Montería met Rehala’s moet verdwijnen."

Verdere uitleg over de Rehala’s klik hier

Bron

Dank aan Edwin Verhaegen voor de vertaling.