LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Het hondenras genaamd Podenco Valenciano, Xarnego Valencià of ook Gos Coniller Valencià is een authentiek ras, dat een grote reputatie geniet, vooral als jachthond van grote hardheid en zijn capaciteit om zich aan te passen aan ieder terrein van de regio Valencia.
Er wordt geschat dat er ongeveer 54.000 exemplaren gekwalificeerd zijn om te worden vermeld als dit ras.

Op dit moment is het een hond die goed geïmplementeerd is in alle provincies van de regio Valencia, vaak gebruikt bij de jacht op het konijn, daarnaast wordt deze hond gehouden als huisdier vanwege zijn gehoorzaam en vriendelijk karakter.

In 2013 werd de Xarnego Valenciano door de RSCE erkend als Spaans hondenras in Groep 5 Spitsen en Oertypen.

xarnego4.jpg

JACHT 

De hoofdfunctie van de Xarnego is de jacht op het konijn in al zijn vormen en terreinen, voorzien van een superieure jacht houding en perfect aangepast aan een groot aantal verschillende ecosystemen, die voorkomen in het hele mediterrane gebied en met name op het Spaanse schiereiland. De Xarnego is voorzien van een geweldig gehoor en gezichtsvermogen, met een scherp en uitmuntend reukvermogen, waardoor het een veelzijdige jachthond is.

Eigenschappen die het tot het type Podenco hebben gemaakt, die meer gewaardeerd wordt door jagers van deze regio’s, die niet aarzelen om deze hond te gebruiken voor de jacht op andere soorten klein wild, en zelfs als Podenco van een rehala bij de jacht op groot wild. Het is daarom een integrale jachthond.

xarnego3.jpg

HISTORISCHE SAMENVATTING

Grot gravures uit de Neolithische tijden in Zuidoost- Spanje schetsen de silhouetten van dieren die geïdentificeerd kunnen worden als Podenco’s en later in het Iberische tijdperk zijn op tal van handwerkfragmenten al afbeeldingen te zien van een Podenco hond die gelijkenis vertoont met de huidige Xarnego.

Het is merkwaardig dat alle door stammen bezette gebieden van het Iberische volk nagenoeg samenvallen met de zone waar dit hondenras sinds mensenheugenis tot op heden voor komt.

De latere Romeinse invasie heeft een groot aantal voorbeelden met artistieke representaties van jacht Podenco’s nagelaten die gelijkenis vertonen met de Xarnego (sculptures, schilderijen, mozaïeken).

Later hebben Romeinen, of misschien wel Feniciërs en Grieken,  de raciale voorraad inheemse Podenco's verspreidt in een meer dan waarschijnlijke route van West naar Oost. Op deze manier nam de Podenco deel aan de vorming van andere hondenrassen met opstaande oren in het Mediterrane gebied.

De Xarnego is mogelijk de oudste van de honden van het schiereiland.

Dankzij zijn historische achtergrond en de morfologische soort waarmee het ras zich onderscheidt, vertegenwoordigt de Xarnego de ware aard van de Podenco, omdat zijn integriteit veilig bewaard is gebleven van andere exogene invloeden. Zonder twijfel dankzij de reden van zijn eigen bestaan: door de eeuwen heen zijn volledige functionele capaciteit in zijn eigen geografische omgeving.

xarnego2.jpg

KARAKTER:

Nobel, levendig, trots, actief, zelfverzekerd, erg trouw en gehecht aan zijn baasje.

GROOTTE EN GEWICHT:

Reuen, van 55 tot 61 cm. met een geschat gewicht van ± 20 kg.

Teven van 50 tot 57cm. met een geschat gewicht van ± 18 kg

KLEUREN

De klassieke kleuren binnen het ras zijn kaneel, zwart, bruin en chocolade, monochroom of bij voorkeur gemengd met witte gebieden die op het gezicht, nek en buik verschijnen.
 
xarnego1.jpg

VACHT

In de Xarnego worden drie soorten vachten onderscheiden. Kort haar, harde vacht en lang haar.

- Kort haar, lengte ongeveer 1,5 cm.

- Harde vacht, lengte meer dan 2,5 cm.

- Zijdezacht lang haar, vanaf 4 cm, hoewel op sommige delen van het lichaam minder lengte kan zijn.

dogstars