nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Ook voor onze Spaanse zonaanbidders, lees: Podenco’s, is warm weer gevaarlijk! Men verwacht nog wel eens dat deze honden goed tegen de warmte kunnen, omdat zij al uit een tropisch land komen. Podenco’s vinden het heerlijk om in het warme zonnetje te liggen, maar houdt uw hond goed in de gaten! Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet meer goed worden rondgepompt.

Honden kunnen niet zweten zoals wij. Ze hijgen voor verkoeling en verliezen hun warmte via de tong en (in mindere mate) voetzolen.

Leohijg

Symptomen bij oververhitting

Er zijn een aantal duidelijke symptomen die je kunt herkennen bij oververhitting. De meest duidelijke is uiteraard een te hoge lichaamstemperatuur. Een normale temperatuur is rond de 39/39 °C. Bij oververhitting is de temperatuur boven de 40°C

Andere symptomen (kunnen) zijn:

 • De hond hijgt hard, kwijlt en kan zelfs gaan braken
 • De hond heeft weinig/geen honger en eet dus slecht
 • De hond is uitgeput en beweegt traag
 • De oren en lippen voelen heel warm aan

Voorkom oververhitting

Om oververhitting te voorkomen is het belangrijk om altijd een schaduwplek voor de hond beschikbaar te hebben. Als het buiten warmer is dan binnen, houdt dan uw hond binnen. Laat de hond niet achter in de auto, zelfs niet met ramen open. Zorg er voor dat uw hond altijd water heeft. Ga niet met uw hond sporten, zoals rennen aan de fiets/step of hardlopen, wanneer het warmer is dan 20°C.

loopwarm

 Is uw hond toch oververhit geraakt? Volg dan de volgende stappen:

 • Neem eerst de temperatuur op met een thermometer. Neem direct contact op met een dierenarts bij een temperatuur vanaf 40,5°C.
 • Verplaats de hond naar een koele plaats.
 • Als de temperatuur hoger is dan 42°C moet u de hond direct afkoelen! Scheer, indien mogelijk, de hals en buik kaal en koel de huid met koud water. Voor het afkoelen van de voetzooltjes kunt u alcohol (>70%) gebruiken.
 • Met een temperatuur beneden de 41,0°C kunt u de hond iets rustiger afkoelen. Ook hierbij is het handig om de hals en buik te scheren, zodat er makkelijk gekoeld kan worden.
 • Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Wordt de temperatuur lager, bijvoorbeeld van 41 naar 40 graden, stop dan direct met koelen. De hond kan anders een ondertemperatuur krijgen.
 • Houdt uw hond de eerste 24 uur goed in de gaten.

Let op: koel nooit de rug van een hond! Hierdoor vernauwen de bloedvaten en wordt doorbloeding bemoeilijkt. Koel de hond altijd bij de hals of buik met een natte handdoek. Leg na het koelen de handdoek op de grond, zodat de hond daar op kan gaan liggen om zijn lichaamstemperatuur verder op pijl te krijgen.

Verbrande pootjes

Wij mensen dragen schoenen of slippers in de zomer. Hierdoor zijn we ons er niet van bewust hoe warm de ondergrond is waar we op lopen. Vooral asfalt kan behoorlijk warm worden in de brandende zon. Zo warm dat honden hun pootjes kunnen verbranden!

Wanneer u wilt weten of uw hond op het asfalt kan lopen kunt u uw blote hand tegen het asfalt houden. Ervaart u dit als onprettig? Dan is dit voor uw hond ook geen pretje en is de kans op verbrande pootjes groot!

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kunt u uitgaan van onderstaande tabel.

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C

Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C

Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Bron: Berens J. - Thermal contact burns from streets and highways. Journal of American Medical Association.

Activiteiten op warme dagen

Wilt u uw hond dan toch vermaken op de warme dagen? Hier een aantal tips:

 • Maak ’s ochtend vroeg of ’s avonds laat een grote wandeling met uw hond. Op deze momenten is de temperatuur buiten het laagst en krijgt uw hond toch nog de nodige beweging!
 • Sommige honden (zelfs Podenco’s met deze temperaturen) zijn gek op zwemmen!
 • Wanneer het in huis koel is kunt u uw hond vermaken met leuke hersenwerkjes.

AHO 59021

Heeft u nog leuke of goede tips? Deel deze dan als reactie onder dit artikel op Facebook!