nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Afgelopen maandag was een zwarte dag voor het wild en voor de jachthonden in Spanje. Het was de dag waarop in Spanje de Nationale Strategie voor de jacht werd goedgekeurd, waarin de jacht gepromoot wordt en een nieuwe impuls krijgt. Deze Nationale jachtstrategie wordt gelanceerd met veel poeha waardoor het als een soort triomf aan de toeschouwer wordt gepresenteerd.

De goedkeuring van de Nationale Strategie zou niet alleen “baanbrekend” zijn, maar ook een “mijlpaal voor de duurzame jacht” en “revitalisering van het plattelandsmilieu” betekenen. Blijkens deze Nationale Strategie zou de jacht diep geworteld en verenigd zijn met het Spaanse land en “speelt [het] een belangrijke rol in het natuurbehoud en de economische diversificatie – bevordering van het toerisme en de gastronomie die verband houden met de gebieden waar de jacht plaatsvindt”.

Een van de doelstellingen van de nationale jachtstrategie is zelfs het verbeteren van het imago van de jacht. Deze nieuwe ontwikkelingen leggen opnieuw de grote contrasten bloot en tonen de rauwe rafelranden van de strijd tussen de jachtindustrie en degenen die strijden voor dierenwelzijn. Waar men immers probeert een omslag te maken door de jeugd te leren om compassie te hebben voor dieren, worden er via de achterdeur gratis jachtvergunningen verstrekt aan iedereen onder de 18 jaar. Waar de één zegt dat het gaat om plezierjacht waarvoor het wild wordt gefokt door de jachtindustrie zelf om ze vervolgens tegen betaling en voor vermaak af te kunnen schieten, merkte Luis Planas, minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, op dat “Een goed beheerde jacht, gebaseerd op wetenschappelijke kennis, het anderzijds mogelijk [maakt] wildziekten aan te pakken die de gezondheid van de veestapel in gevaar kunnen brengen.”

Waar wij jaarlijks 20 miljoen door de jacht gesneuvelde dieren zien, 900.000 galgo’s, podenco’s en andere Spaanse jachthonden die dit gruwelijke lot om te moeten jagen niet overleven, 1,6 miljoen podenco’s die worden uitgebuit voor de jacht, meer dan 825.000 uitgegeven jachtvergunningen tellen en de gruwelijke omstandigheden waaronder deze honden leven niet van ons netvlies krijgen, rept de Nationale jachtstrategie over instandhouding van banen en het bevorderen van cultureel en gastronomisch toerisme rond de gemeenten waar de jacht plaatsvindt.

Dit druist in tegen alles waar Podencoworld voor staat en bovendien is deze ontwikkeling moeilijk te rijmen met de voorlopige aanname van de Spaanse Dierenwelzijnswet. Onze enige hoop is nu dat de jachthonden niet definitief uitgesloten zullen worden in deze nieuwe wet en dan komt het nog eens neer op de daadwerkelijke handhaving van de wet.

dogstars