nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Er is goed nieuws uit Spanje. Op 19 februari is namelijk de Spaanse Dierenwelzijnswet door de Ministerraad in Spanje aangenomen. Het is behoorlijk spannend geweest. Eerst zouden Spaanse jachthonden wel onder de nieuwe wet vallen, maar later weer niet omdat sommigen vonden dat de Podenco’s en Galgo’s geen gezelschapsdieren of huisdieren zouden zijn. Hierop zijn heel wat petities de revue gepasseerd, onderhandelingen verricht en zijn de succesvolle Europese No a la caza demonstraties gevolgd waardoor heel veel aandacht en druk gegeneerd is om de Spaanse jachthonden dezelfde rechten en bescherming te geven als de andere honden die meer bekend zijn als huisdier. 

Bescheiden dat we zijn, denken we dat onze actie op Facebook, waarbij honderden foto’s en reacties zijn ingestuurd om aan te tonen waarom de Podenco een geweldig huisdier is, dankzij jullie zo’n verleidend en overtuigend pleidooi is geweest dat er geen twijfel meer over mogelijk was, maar dat is tussen jullie en ons.

De Dierenwelzijnswet ziet op een verbetering van de leefomstandigheden van honden (dus nu ook de Galgo’s, Podenco’s en andere Spaanse jachthonden), het tegengaan van ongecontroleerde hondenfok en een nieuw registratiesysteem waardoor het dumpen van deze dieren vermindert of beter geheel stopt. Maar de wet heeft meer op het oog, zoals: de straffen voor mishandeling (en met de dood tot gevolg hebbende) van alle dieren zijn verhoogd, de wet verbiedt het plegen van euthanasie bij honden en katten in dierenopvangcentra (alleen in bijzondere gevallen van ziekte en leeftijd maar altijd als dit door dierenartsen is goedgekeurd) en huisdieren mogen voortaan alleen nog verkocht worden als deze van officiële en geregistreerde fokkers komen. Ook beoogt de nieuwe wet het welzijn van de huisdieren te verhogen door paal en perk te stellen aan hoe lang een huisdier alleen gelaten mag worden en zijn er boetes (oplopend tot 600.000 euro) gesteld op het alleen achterlaten van huisdieren op terrassen, balkons, in kelders of bijvoorbeeld in voertuigen, de blootstelling aan hitte of aan kou en het vastbinden van huisdieren zonder toezicht. 

De nieuwe Dierenwelzijnswet streeft naar een verantwoord omgaan met huisdieren, opdat men meer respect krijgt voor dieren. Echter, we zijn er nog niet… het wetsvoorstel moet nog aangenomen worden in het Congres en de Senaat, er zijn dus nog wijzigingen mogelijk. Niettemin, er is een kleine stap gezet die potentieel grote gevolgen heeft voor de verbetering van het welzijn van de Podenco’s, Galgo’s en andere Spaanse jachthonden.

dogstars