LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

2021 is nu al een veelbewogen jaar. Ook voor de vele verenigingen die zich inzetten voor de Galgo’s, Podenco’s en andere jachthonden die in Spanje op grote schaal een erbarmelijk leven leiden. De meeste jachthonden worden na een leven vol mishandeling aan het einde van het seizoen in de steek gelaten, gedood, verbrand of opgehangen. Het valt echter niet mee om de Spaanse jachtindustrie met een geschatte waarde van 6,4 miljard euro waarin jaarlijks meer dan 2,5 miljoen jachthonden het slachtoffer worden, te veranderen. Desondanks zijn er dit jaar een aantal stappen in de goede richting gezet waarvan wij jullie graag op de hoogte houden. 

Afgelopen februari organiseerden wij rondom World Galgo Day een themaweek waarin we het leed van de Podenco’s en Galgo’s extra onder de aandacht hebben gebracht. Deze week heeft niet alleen nationaal, maar ook internationaal veel reuring gebracht waardoor het debat in volle vlam oplaaide en aanzet gaf tot vele initatieven. In maart is er meteen een brief van het Europees Parlement naar de nationale Spaanse overheid en de nationale autonome regio’s gegaan waarin het Europees Parlement kenbaar maakt dat de behandeling van Spaanse jachthonden als werktuigen haaks staat op de Europese normen die ervan uitgaan dat dieren wezens met gevoel zijn.

De Spaanse jachtverenigingen beroepen zich voornamelijk op de stelling dat deze behandeling van jachthonden onderdeel is van een culturele traditie of regionaal erfgoed. Indien deze zienswijze echter gevolg krijgt, zou de jacht daarmee onaantastbaar kunnen worden. Om dit te voorkomen dienen alle zeilen bijgezet te worden. 

Het Europees Parlement heeft een aantal voorstellen aan Spanje gedaan met betrekking tot dierenbescherming. Spanje heeft daarop niet stil gezeten en heeft een landelijk registratiesysteem voor gevonden (zwerf)dieren gelanceerd. Ook is onlangs een Spaans voorstel goedgekeurd waarmee het beginsel dat dieren wezens met gevoel zijn toegepast gaat worden in enkele nationale wetten. Deze juridische erkenning, die nu nog niet specifiek gericht is op de Spaanse jachthonden, is een belangrijke stap in de goede richting en biedt perspectief voor verdere hervorming. Hopelijk draagt dit tevens bij tot een verandering van inzicht dat Podenco’s en Galgo’s geen objecten zijn, maar beeldschone levende wezens met gevoel. 

Wil je meer lezen over deze ontwikkelingen? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen in de Nieuwsbrief GalgoPlatform: 

https://issuu.com/.../nieuwsbrief_galgoplatform_lente...

dogstars