LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

De samenwerking van de diverse organisaties werpt zijn vruchten af.

ARTIKEL 13 VERDRAG VAN LISSABON - EUROPEES PARLEMENT STUURT BRIEF NAAR SPAANSE OVERHEDEN MET DIEPE BEZORGDHEID OVER DE SITUATIE VAN DE JACHTHONDEN

Het Europees Parlement heeft op 11 maart 2021 een brief geschreven aan de 17 autonome regio’s en de nationale overheid van Spanje. Het Europees Parlement neemt de stelling aan dat de behandeling van de jachthonden in Spanje in strijd is met Europese waarden en het artikel 13 van het Verdrag van Lissabon. Onder deze Europese richtlijn worden dieren beschouwd als zijnde sentient beings, wezens met gevoel, en zijn lidstaten van de Europese Unie verplicht deze Europese richtlijn te vertalen in nationale wetgeving. De brief geeft uiting aan de diepe bezorgdheid die het Europees Parlement voelt. 

Tijdens de conferentie van 3 februari 2021 heeft Anja Hazekamp, voorzitter van de Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, antwoord gegeven op onze lobby vragen omtrent artikel 13 van het Verdrag van Lissabon dat dierenmishandeling nooit de bescherming mag hebben van artikel 13. Tijdens deze conferentie hebben Yeray Lopez van Yo Galgo en Anna Clements van SOS GALGOS de Europese Parlementsleden voorzien van de feitelijke omstandigheden van de jachthonden in Spanje. 

DutchGalgoLobby (waarbij Podencoworld aangesloten is) is erg verheugd met de zo belangrijke brief van het Europees Parlement. In Spanje hebben de jachtverenigingen tot nu toe geprobeerd de behandeling van jachthonden te verdedigen onder ‘culturele traditie’ die als uitzonderingsgrond staat in artikel 13. Maar het antwoord van Anja verschaft duidelijkheid: dierenmishandeling kan nooit onder de noemer van enige Europese wetgeving, dierenmishandeling kan nooit onder ‘culturele traditie’. 

11 maart 2021 mogen velen als een overwinning in hun agenda zetten. Er is nog een hele lange weg te gaan. Met samenwerkingen en elkaar steunen kunnen we de wereld voor de jachthonden beter maken. 

Vooral Yeray Lopez, de maker van de documentaire Yo Galgo, is betrokken geweest bij het onderzoek en aanbevelingen voor het ontwerp van deze brief. Wij uiten hierbij ons respect en dank aan Yeray. De jachthonden hebben meer mensen nodig zoals hij.

onderstaand lees je de brief

https://www.animalwelfareintergroup.eu/news/meps-call-spanish-authorities-better-protect-hunting-dogs

https://www.moonleaks.org/galgos/?fbclid=IwAR20wNUBv0lhhTy9yElu94r0WOj9RPau2o6TArJPDDDYKGZGoSdxE93_QXA#la-carta

Het Spaanstalige PDF

https://skinnydogfilms.com/wp-content/uploads/2021/03/Carta-abierta-perros-de-caza-Gobierno-espagnol.pdf

dogstars