nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Flexlijnen lijken heel fijn omdat je hond veel bewegingsvrijheid heeft. Vanuit Podencoworld adviseren wij om zeker in de eerste maanden geen gebruik te maken van een flexlijn. Recent zijn er weer een aantal voorvallen geweest waarbij Podenco’s gewond zijn geraakt en angstig zijn geworden. Dit wil je een Podenco die nog helemaal aan het wennen is aan alle veranderingen niet aan doen.

Wat is een flexlijn?
Een flexlijn is een kunststof kastje waarin een katrol is verwerkt om de lijn in en uit te laten schuiven. Er zijn veel varianten voor dunne en platte lijn, voor grote en kleine honden. Er zit een remknop op waardoor de lijn stopt met uitrollen. Vaak zit er een schuifknop op waarmee je de lijn op de gewenste lengte vast kun zetten.

Wat is een lange lijn?
Een lange lijn bestaat alleen uit een lijn die gemaakt kan zijn van Biothane, nylon, leer of rubber etc. Wel of niet een handvat en in de gewenste lengte. Je kunt een keuze maken voor het materiaal wat jij prettig vindt.

Met beide lijnen hebben de honden bewegingsvrijheid. Je moet leren hoe je goed met de lijnen en je hond loopt. 
De lange lijn lijkt lastiger, maar met enige oefening is deze lijn goed te hanteren.

Waarom adviseert Podencoworld geen flexlijn?

Als het kastje van de flexlijn uit je handen glipt, dan rolt de lijn op en schiet het kastje naar de hond toe. De hond schrikt hiervan en rent weg. Het kastje blijft met veel lawaai achter de hond aan slepen. Ook kan de hond gewond raken. Zelfs al komt je hond er zonder verwondingen vanaf, dan kan hij of zij zelfs bang worden om te gaan wandelen.

Ook voor jezelf kan een flexlijn gevaar opleveren. De lijn kan knappen of de musketon kan losschieten. De lijn schiet dan terug richting de gebruiker en letsel veroorzaken.

De lijnen van kleine uitvoeringen zijn van dun nylon. Als deze om poten of andere delen van het lijf komen dan kan afknelling of wonden het gevolg zijn. Ook bij de gebruiker kunnen snijdende brandwonden op benen, armen of handen ontstaan.