LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Waarom staart mijn hond naar me als hij poept?
U hebt misschien gemerkt dat uw hond zijn ogen op u gericht houdt terwijl ze zitten te poepen. Het is niet omdat de hond zich schaamt. De hond wil niet dat je wegkijkt of hem privacy geeft terwijl hij "zijn zaken doet". Het gaat veel dieper dan dat. Honden zijn dieren en ze zijn erg afgestemd op hun omgeving en hun eigen plaats daarin. Om te overleven, moeten ze zich bewust zijn van risico's.

Ontlasten is een van die momenten in het leven van een dier waarin hij het meest kwetsbaar is. Hij moet een houding aannemen om de taak uit te voeren en daarom is hij niet in een positie om gemakkelijk te vechten of te vluchten. In feite zou het nogal moeilijk voor hem zijn om zichzelf te verdedigen of om te ontsnappen aan het gevaar terwijl hij zich ontlast. Uw hond is zich instinctief bewust van zijn weerloosheid.

Maar uw hond weet ook dat zij deel uitmaakt van uw "pack". De hond is een lid van de familiegroep. Als je hond je gedurende deze tijd in de gaten houdt, komt dat omdat ze afhankelijk is van jou om haar een lichaamstaal-signaal te geven of 'op te staan' als ze bang zou zijn. Ze kan ook naar je uitkijken om haar eventueel te verdedigen mocht dat nodig zijn. Als je plotseling weg springt, kun je erop rekenen dat je hond ook zal reageren.

Evenzo zullen sommige honden niet poepen als iemand kijkt (of aangelijnd is). Misschien voelt hij zich veiliger als hij weg is van je thuisveld, waar hij geen aandacht trekt. Instincten dicteren de reactie van uw hond op zijn eigen hulpeloosheid tijdens deze ongemakkelijke tijd.

Of uw hond nu naar u kijkt of weg glipt vanwege "kaktijd", het helpt te weten dat zij gewoon doet wat voor haar vanzelfsprekend is. Je moet haar wensen respecteren zolang het veilig is om dat te doen. Probeer niets te doen dat haar zal laten schrikken als ze naar je kijkt terwijl ze poepen. Respecteer haar natuurlijke neiging om weg te zijn en uw omgeving aan te passen om haar zoveel mogelijk te ontvangen.

Vertaald en overgenomen uit het Engels van de website ihearts.com, artikel geschreven door Dr. Kathryn Primm

dogstars