LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Nu ook de "indian summer" ten einde is gekomen en de mogelijke barre winter zijn naderende komst aankondigt met een aantal speldenprikjes in de vorm van ijskoude dagen met bijbehorende straffe oostenwind is het tijd om de winter outfits voor onze geliefde honden tevoorschijn te halen.
Voor mensen die eerder niet-windhonden of nog nooit eerder honden gehad hebben zal het misschien vreemd overkomen dat windhonden mensen een uitgebreide garderobe hebben voor hun Spaanse kanjers maar uit onderzoek blijkt dat het wel degelijk noodzakelijk is om ze te beschermen tegen extreme weersinvloeden.  
Extreem is in dit geval aan persoonlijk voorkeuren onderhevig daar de ene Podenco midden in de winter zelfs nog het water inloopt en de andere bij de eerste de beste regendruppel geen teen meer buiten de deur wilt zetten.
Ook in huis zullen de koukleumpjes het waarderen als ze lekker ingestopt worden onder een deken, weg kunnen kruipen in een cosy cave of warme slaapzak terwijl dit weer niet hoeft voor de stoerdere uitvoeringen maar allemaal waarderen ze een zachte ligplaats, die tochtvrij is en het liefst op hoogte met de mogelijkheid tot zonnebaden! In de winter doen ze dit uiteraard achter glas. 

mirre liggen zon

Voor de sceptici onder ons delen we onderstaand plaatje waar je duidelijk op ziet dat windhonden veel meer warmte verliezen dan honden met meer vacht waarbij we opmerken dat alleen de honden die uit de koude streken komen echt goed tegen de winterkou kunnen zoals de Husky's, Alaskan Malamutes, Tibetaanse Mastiffs omdat zij een dikke vacht met ondervacht hebben waardoor de kou hun lichaam bijna niet bereikt.
Windhonden daarentegen hebben een hele dunne vacht en geen onderhuidse vetlaag waardoor de kou direct hun botten intrekt.
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van kou op onze viervoeters, hoewel je hond soms helemaal niet moeilijk hoeft te doen om naar buiten te gaan wil dat niet zeggen dat de weersinvloeden geen invloed op hem of haar hebben.

thermo

De eerste foto betreft windhonden, op de tweede staat een Basenji en de laatste foto is van een langharige kruising met ondervacht.

Met deze kennis in ons achterhoofd en ons eigen gezonde verstand kunnen we een goede beslissing nemen over wat onze honden nodig hebben qua aankleding.
Uiteraard moeten we hierbij goed letten op onze metgezellen en vaststellen of er verschil in gedrag, houding, manier van bewegen etc is met het wel of niet dragen van een trui of jas.
Op de thermo foto's kunnen we duidelijk zien dat de windhonden al hun warmte snel verliezen terwijl de langharige kruising bijna niks verliest, verrassend is de Basenji in het midden.
Basenji's hebben een korte maar dikke vacht, hierdoor zou je niet verwachten dat deze snel last heeft van de kou echter op de foto kunnen we zien dat de vacht alleen bovenop iets beschermt.
Regelmatig blootgesteld worden aan koude en/of natte weersomstandigheden kan schade geven aan huid, botten en organen.
Helaas is deze schade niet snel te zien, zeker niet bij jonge honden maar net als bij voedingstekorten heeft het op de lange termijn zodanig veel invloed dat er bijvoorbeeld eerder slijtage aan de gewrichten ontstaat en ze zelfs minder oud worden.

Om een idee te krijgen van wat Podenco's nou zoal in hun kledingkast kunnen hangen hebben we een aantal fotomodellen opgezocht met jassen en truien.
Onderstaand ziet u een paar voorbeelden van honden met kleding aan, je kan het zo simpel mogelijk houden of er een bling bling feestje van maken zolang de kwaliteit van de kleding maar erop gericht is om je hond warm te houden.

chili jas 1 

Een aantal tips voor de maatvoering; alle merken zitten anders in elkaar dus het is even zoeken naar iets wat voor je hond maar ook voor jezelf makkelijk aan en uit te doen is, voldoende bewegingsvrijheid heeft maar ook niet te wijd, lekker warm is zonder te verstikken en je hond een fijn gevoel geeft.
Sommige honden moeten heel erg wennen aan kleding en weigeren te poepen of plassen, zoals alles is dit ook iets wat aangewend moet worden.
Als je zo'n eigenwijs exemplaar hebt zijn geduld en positief belonen de sleutelwoorden, doe het kledingstuk zo aan dat je het onderweg half of helemaal los kan krijgen om bij twijfel het even op te klappen in de hoop dat ze zich zullen ontlasten en dat ongelooflijk te belonen. 
Vaak zijn de meest eigenwijze honden ook de slimste en hebben ze dit snel genoeg door.
sylvia justzz
Ook in huis kun je een Podenco verwennen, een van onze vrijwilligers maakt slaapzakken op maat, desgewenst uit te breiden met bijpassende kussens voor op de bank, plaids enzovoorts.

10% van de verkoopprijs gaat naar Podencoworld zodat we nog meer honden kunnen.
Wil je je hond blij maken en een leuk sinterklaas of kerst cadeau geven dan raden we je zeker aan om even te kijken op de nieuwe facebook pagina van JustZz Pod&Co.
PS niet alleen voor de winter hoor, we zien regelmatig Podjes genieten van hun slaapzak in de zomer!

Fijne winter allemaal...

sleeping bag

 

dogstars