LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Podenco's zijn nèt even anders dan andere honden. Waar bijvoorbeeld een herder met plezier bevelen opvolgt en een retriever graag apporteert zijn alle bekende en minder bekende honden activiteiten met een podenco een stuk uitdagender, in ieder geval zeker voor degene die deze sporten met hun podenco wil beoefenen. 
Natuurlijk  zijn er ook uitzonderingen en de meeste Poddies vinden het geweldig om leuke dingen te doen met hun mensen alleen de uitvoering is niet altijd hoe je het in gedachten had.

We hebben Monique benaderd om meer te weten te komen over Canicross of Canitrail en deze kennis te delen met iedereen die hier ook interesse in heeft.
Monique heeft kort geleden haar 2e Podenco Porsche geadopteerd via Podencoworld en doet aan veel sportieve activiteiten met haar mooie tweespan, zoals canicross, een sport die heel goed te doen is met onze beweeglijke viervoeters. 

duopodzandrugdubbel

 

Hoe ben je tot deze sport gekomen?

Ik was al een jaar actief op de sportschool (5x per week) maar dit werd een beetje saai. Daarom ben ik begonnen met hardlopen in de buitenlucht, ik wilde wel eens wat anders. Maar toen de dagen korter werden voelde ik mij minder veilig alleen op straat. Ik besloot met een hond te gaan hardlopen. Aangezien ik toen een border collie van 14 jaar en een australian shepherd van 13 had, die toch wel op leeftijd waren besloot ik op zoek te gaan naar een jongere hond erbij.

Als ik mensen in mijn omgeving vertelde van mijn nieuwe aanwinst was hun vraag vaak of ik met hem zou gaan canicrossen? Een toen voor mij nog onbekende sport dus ben ik gaan speuren op internet en dacht; ja dat lijkt me zeker leuk!

Waarom heb je gekozen voor podenco’s?

Een vriend van mij heeft een kruising Podenco en die vond ik wel leuk. Tegen beter weten in ging ik op marktplaats kijken. Ik ben zelf dierenarts assistente en mijn advies is zeker niet om een hond van marktplaats te halen. Ik typte Podenco in en meteen de eerste foto was die van ”Shipper”. Hij werd aangeboden via stichting Sphoek, toevallig kende ik iemand die daar vrijwilliger is dus dat durfde ik wel aan.

 

shipporsamenkussen

 

Is het goed te doen voor podenco’s vanwege afleidingen en hun jachtinstinct?

De Podenco vind ik zeker geschikt voor canitrailen. Wel zijn er een aantal kanttekeningen. 1 van deze is dat de Podenco Ibicenco een vrij lange rug heeft. Daarom is core stability erg belangrijk. Ze hebben veel uithoudingsvermogen voor de lange afstanden,  maar bijvoorbeeld de American Stafford van mijn buren, waar ik ook regelmatig mee loop veel meer power voor het zwaardere werk.
Wat betreft het jachtinstinct ja, je moet soms stevig in je schoenen staan. Een maand geleden liep ik een trail met mijn beide Podenco’s en er stak op de hei een konijn over en dan ga je ineens wel heel erg hard. Dan is het belangrijk dat ze goed luisteren en ze je niet meesleuren. Ik denk dat het voor wat terughoudende Podenco’s maar ook andere rassen goed is om mee te rennen. Zo kunnen ze toch hun energie kwijt en op den duur zijn ze bezig met hun job en vergeten de angst.
Het onderling contact in de groep is ook heel erg belangrijk en vooral de sfeer voor de gevoelige Podenco.

Wat vind je het leukst aan canitrailen?

Wat voorop staat voor mij is het plezier hebben met je hond. Op het moment dat of ik of mijn hond er geen zin in hebben passen we ons aan elkaar aan. En gaan we gewoon wandelen of naar huis.
Ik vind het samen zijn met de groep gezellig en geniet vooral als mensen genieten. Zo leuk als mensen uitgedaagd worden en merken wat ze allemaal kunnen met een hond.
3 maanden geleden hebben we onze oudste Border Collie in moeten laten slapen. Mijn droom was dubbelspan te canitrailen en zo ben ik op zoek gegaan naar een tweede Podenco. Het liefst wilde ik weer een Podenco Ibicenco en voor het evenwicht is het wel zo handig om er een te hebben die net zo groot is als Chip.
Zo ben ik bij Podencoworld terecht gekomen. Daar vonden we “Porsche” een super lieve makkelijke Podenco van 1 jaar oud. Het opleiden van Porsche ging zo makkelijk en loopt nu heerlijk mee alsof hij nooit anders heeft gedaan.

montrailduo

 

Heb je de honden iets speciaals moeten leren?

Jazeker de honden moeten leren trekken wanneer nodig. En in aanleuning blijven op de lange vlakke stukken. Berg op moeten ze trekken dus hier zit het commando “ja vooruit” aan en berg af moeten ze natuurlijk wel op jou wachten anders krijg je vervelende situaties, daar zit het commando “wachten" aan. En niet geheel onbelangrijk met de wandeling niet trekken natuurlijk. Daarom laat ik mijn honden uit aan een halsband en met canitrailen lopen zij met een tuig.

Heb je hier aparte lijnen of tuigen voor nodig?

De honden dragen tijdens het canitrailen lichtgewicht tuigen. De meeste zijn speciaal op maat gemaakt. Hij moet vooral de luchtpijp vrijlaten en steun geven op het borstbeen. Aan de zijkant niet te lang zodat ze de bochten makkelijk kunnen nemen zonder hinder. De lengte van het tuig moet zodanig afgesteld staan dat de musketon niet hindert op de rug van de hond. De loper zelf heeft een gordel om in de vorm van een soort broekje, zodat deze niet omhoog schuift tijdens het rennen. De gordel zit thv de billen omdat daar de meeste druk op komt te staan. Zou je de gordel hoger doen komt er te veel druk op je rug. De loper en hond worden verbonden met een elastische lijn, deze veert mee indien nodig. Deze hebben ongeveer een lengte van 1,9 mtr.

CANI EQUIP

En hoe hebben jullie de afstanden opgebouwd?

Je begint met conditie opbouwen, daar zijn verschillende richtlijnen voor. 1 van deze richtlijnen is dat je hond minimaal een jaar oud moet zijn. De reden is dat anders de groeischijven van de botten nog niet gesloten zijn. Wat ik heb gedaan is veel wandelen met mijn honden en rechtlijnige beweging. En natuurlijk heb ik fietsend heel wat kilometers afgelegd. Dit gebeurt veel in draf omdat de hond dit tijdens het canitrailen ook moet doen. Alleen bij het de berg op gaan mag de hond galopperen om de loper te helpen. Geheel niet onbelangrijk is ook een goede warming up en cooling down voor je hond, deze wordt al snel vergeten. Dit is heel simpel aan te leren met een beloningsbrokje of speelgoedje.

Hoe vaak trainen jullie?

Wij trainen met onze groep 3 x per week, soms 2 x indien we een wedstrijd hebben in het weekend. Verder fiets ik wel bijna elke dag met mijn honden. 1 dag per week hebben ze echt rust dan laat ik ze maar 4 x per dag uit en hoeven ze niet te rennen of naast de fiets. Als we trainen lopen we gemiddeld 8-10 km. Als er een canitrail beleving gepland staat met meer km lopen we 2 weken van te voren iets meer km bij de training.

Kan je ergens training ervoor krijgen?

De meeste mensen lopen in groepsverband. De groepen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn wel verschillen, zo heb je canicross en canitrail, 2 verschillende werelden.
Canicross zijn de mensen die gaan voor de snelheid, ik zeg altijd Hard Hoog en Onbenullig. Ze staan met hun horloge in de startblokken klaar, tellen vaak af en jutten hun honden op.
Canitrail mensen daarentegen zijn veel relaxter, zie je vaker foto’s maken en nemen meer pauzes of lopen een stukje om te genieten van de omgeving. Ik zeg altijd wij gaan voor de Beleving. Zowel voor canicross als canitrail kan je lessen volgen. Het lopen met hond is echt heel anders dan zonder. De groep die ik heb opgezet Canitrail Veluwe nodigt regelmatig deskundige uit die verstand hebben van canitrailen of looptechnieken. Ook laten wij ons informeren door deskundigen over tuigen en gordels.

monshiptrailtrapen

Krijgen ze iets extra’s met eten?

Net als bij mensen is goede voeding belangrijk. De spijsvertering van honden is anders dan die van honden. Mijn honden krijgen normaal 3 x daags brokken te eten met een hoge energiewaarde en goed aangevuld met eiwitten. De dag voor een wedstrijd geef ik ze in de avond extra brokken aangevuld met water. Ik maak er dan een soort soep van. Vaak eet ik de dag ervoor zelf pasta en kook voor hun extra. Op de dag zelf geeft ik ze min 2 uur van te voren voer. Tijdens de canitrail geef ik elke 7 km een energie blok. Dit is te vergelijken met de gelletjes die mensen nemen. Tussendoor geeft ik water of laat ze drinken uit beekjes.

Zijn er wedstrijden door het hele land?

Zoals ik als eerder vertelde zijn er bij het Canicross echte wedstrijden. Deze zijn in heel NL en Europa. Voor het canitrailen worden er ook verschillende canitrails georganiseerd in NL en Europa. Zo gaan we over 3 weken met onze groep naar Duitsland, daar lopen we een Canitrail van 20 km met zeer waarschijnlijk veel hoogte meters. Afgelopen week hebben we met onze groep de Postbank Canitrail gelopen. Met de gevorderde hebben we 18.6 km gelopen en 444 hoogte meters, dat is heel pittig maar zo mooi om aan deel te mogen nemen. Onze beginnersgroep heeft daar 8 km gelopen en hebben stuk voor stuk genoten met hun sportieve vriend.

Doen jullie nog andere sportieve dingen met de honden?

Verder wandel in veel met mijn honden. Van de zomer hebben zelfs meerdere malen gesupt, dit is met je hond op een soort van surfboard peddelen op het water en kleine tochten maken. Ook neem ik Chip nog wel eens mee naar mijn paard, hij mag dan mee lopen en als ie lief is ook los mee lopen en het paard bijhouden in de bossen.

monishipsup

Monique hartelijk dank voor je medewerking en ter beschikking stellen van foto's voor dit artikel!

 

Als je dit een leuk artikel vindt en je doet zelf een sport of andere activiteit met je podenco, stuur ons een berichtje en misschien kunnen we over jullie ook een mooi verhaal schrijven.
Mailen kan naar;

 

 ~Lin~

dogstars