De oorzaken kunnen velerlei zijn.
Een hond met trauma’s.
Teveel aandacht voor de hond op het moment dat hij opwinding toont.
Het toestaan van het achterna lopen.
Slechte ervaring toen de hond alleen thuis was. Inbraak, alarm wat afging, hevig onweer en allerlei dingen die vaak niet te achterhalen zijn. Asielhonden of getraumatiseerde honden die als het ware aan de baas gaan plakken. Deze moeten in ieder geval getraind worden op het alleen zijn zoals je met een pup zou doen ongeacht hun leeftijd.
Ook zijn honden die de ‘leiders tegen wil en dank’ zijn geworden in het gezin vaak de slachtoffers van verlatingsangst. Hoe zou u het vinden als uw kinderen het huis verlaten als ze klein zijn en u niet weet waar ze heen gaan en of ze nog wel heelhuids thuiskomen? Zo ziet die hond dat, omdat hij zichzelf ziet als leider van de roedel. Dan is er dus iets structureel fout gegaan in de bepaling van de rangorde en die honden zijn vaak buiten zichzelf van angst als ze alleen worden gelaten.
Die honden is dus teveel toegestaan. Altijd mee mogen lopen. Overal bij zijn. Altijd een baas die de hele dag tegen je praat. Een hond die voor de deur van douche en toilet op je wacht en dan ook uitgebreid geknuffeld worden na iedere “scheiding”. Op de bank liggen op de plaats van de “baas”. Op bed slapen en er al liggen als de baas er nog niet in ligt.
Aan tafel zitten als er gegeten word (ja: u leest het goed). Sowieso eerder eten dan de baas.
HOE UIT HET ZICH
De hond gaat hartverscheurend janken, blaffen, soms ook vernielen. Sommige honden gaan van pure angst zich ontlasten tijdens uw afwezigheid. (De hond krijgt vaak een verhoogde stofwisseling door angst en opwinding )
Het janken zorgt vaak voor veel overlast voor de buren. En zorgt er dus voor dat u gestrest weggaat.
Uw hond voelt dat feilloos aan en het versterkt zijn eigen gedrag. Als u ( ais leider) al gestrest bent dan is er toch zeker wat aan de hand in zijn gevoel. Dus een flinke dosis energie in de training om uw hond te leren alleen te zijn en allerlei nare dingen te voorkomen is dus noodzakelijk. Het janken is in feite een verzamelsignaal. Hij ‘roept’ in feite de roedel bij elkaar en is dus geen vreemd en onnatuurlijk gedrag. Eigenlijk Is het voor honden héél normaal om verlatingsangst te hebben.
Honden zijn van oudsher gewend om in roedels te leven. Samen rondtrekken, jagen, slapen en eten. Een hond voelt zich nu eenmaal prettiger in een groep dan wanneer hij alleen is. Echter in onze mensenmaatschappij is het soms noodzakelijk dat een hond alleen moet zijn voor enige tijd. U moet zo nu en dan weg eens weg en de hond kan niet altijd mee.
OPBOUW:
Een hond kan leren om alleen te zijn. Stapje voor stapje leer je een hond dat je weggaat maar altijd weer terugkomt. Het aanleren van alleen zijn is een investering van tijd en energie. U gaat regelmatig naar een ander ruimte in het huis en staat uw hond niet toe met u mee te lopen. Er zijn massa’s mensen die het als pure liefde zien als hun hond ze altijd op de voet volgt.
Dan moet ik u echt uit de droom helpen. Een hond doet niets voor u uit liefde zoals wij mensen dat zien, Uw hond doet datgene wat hem iets oplevert. Er ontstaat een ongezonde hechting en de hond leert dan nooit alleen zijn. Een scheiding is in een hondenkop ook al tot stand gekomen wanneer u bijvoorbeeld naar het toilet bent geweest.
U blijft steeds iets langer weg tijdens de opbouw. Begroet de hond dan NIET niet een vriendelijk hier is de baas of het vrouwtje weer!’ U maakt het dan zelf tot iets speciaals en zo ook wanneer u van alles gaat doen om het de hond zoveel mogelijk naar de zin te maken voor u weggaat. Ga even naar buiten met alle handelingen die u daarbij normaal zou doen (als u langer weg zou blijven ) maar kom meteen weer terug. Maak dit steeds langer.Als u een hond in huis neemt en dan vrije dagen opneemt om te trainen en uw hond te laten wennen, en/of eventueel zindelijkheidstraining te doen, zorg er dan ook voor dat u ook echt zo nu en dan weggaat.
Anders is de overgang als u weer gaat werken wel erg groot.
U kunt er een (honden) levenslang plezier van hebben als je hond rustig thuis afwacht tot je weer terugkomt. U, als leider van de roedel gaat en komt wanneer u daar zin in hebt en legt geen verantwoording’ af aan ondergeschikten. U moet proberen te denken als een hond. Als u terugkomt, zegt u ook niets. Er is in het wild bij wolven of honden niet één leider die toestemming nodig heeft van de rest van de roedel. Geen hele verhalen en allerlei rituelen. Negeerde hond volledig bij het komen en gaan. Daarmee benadrukt u iedere keer opnieuw uw leiderschap en de hond biedt u daarmee duidelijkheid over zijn status. En duidelijkheid over de uwe.
Het slechtste wat je kunt doen is de hond troostend toespreken. U bevestigd daar Immers mee dat het allemaal héél erg is dat u weggaat. Niet doen dus.
UITZONDERING op de regel:
Als u een nog NIET zindelijke pup heeft laat u die, zonder oogcontact, niet praten en niet knuffelen, zich wel meteen als u thuiskomt ontlasten (wel daarvoor belonen ) en daarna gaat u de hond zeker 5 minuten negeren ieder contact wat van de hond uitgaat word door u volledig genegeerd.
Na die (Gouden !) 5 minuten roept u uw hond of honden bij u en dan is er tijd om te knuffelen of even te spelen bijvoorbeeld. Maar dan is het wel op uw initiatief en bevestigd alweer de rangorde.
ADOPTIEHONDEN EN VERLATINGSANGST:
De groep honden waarbij het meest verlatingsangst voorkomt zijn de adoptie honden
.Dit zijn natuurlijk ook honden die met een eventuele vorige eigenaar of in opvangcentra in binnen of buitenland vaak niet al te leuke ervaringen hebben gehad en daardoor meer problemen met zich meedragen.
Hetgeen niet inhoud dat het altijd het geval is en ook deze honden kunnen met geduld en een juiste aanpak leren om alleen te zijn.
CONCLUSIE:
Met de juiste begeleiding kon iedere hond (ook oudere honden) leren om alleen te lijn. Als het probleem eventueel te extreem word en door u als eigenaar niet alleen opgelost kan worden raad ik u aan een goede gedragstherapeut in te schakelen, en de training onder professionele begeleiding te doen.