nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

De afgelopen dagen zie je op Facebook en andere media toch weer verschrikkelijke beelden van honden die in de wagen achtergelaten worden met deze hitte. De één overleeft het omdat alerte voorbijgangers het zien en alarm slaan. Maar helaas komt hulp ook vaak te laat. De Hondenbescherming adviseert: "Wanneer je een hond in een auto aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet snel te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie 0900-8844 en de dierenambulance 0900-0245. Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’ (een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander)."

In de nieuwsbrief van juni '15 van Honden centrum worden de belangrijkste zaken nog eens op een rijtje gezet:

Oververhitting
Een te hoge lichaamstemperatuur (boven de 39°C) bemoeilijkt de bloedcirculatie en kan de dood ter gevolg hebben. Symptomen van oververhitting zijn: zwaar hijgen, kwijlen en braken; weinig eetlust, vermoeid gedrag, bleke slijmvliezen en warme binnenkanten van oren en lippen. Oververhitting kan vermeden worden door aandacht te schenken aan andere risico’s die hieronder worden beschreven. 

Uitdroging
Je hond voorzien van genoeg water is een absolute noodzaak in warme periodes en kan op allerlei manieren. Zorg dat er altijd een kom water beschikbaar is en draag een speciale waterfles op zak. Of verleid je hond met yoghurtijsblokjes, zoutarme kippenbouillon en blikvoeding. 

Zonnesteek
Uitdroging kan leiden tot een zonnesteek. Een reden te meer om je hond gehydrateerd te houden! Naast watervoorziening is het ook belangrijk om je hond overdag geen intensieve lichaamsbeweging te laten doen. Voorzie koele rustplaatsen en zwemmogelijkheden en laat je hond vooral niet achter in een hete auto!

SCHERMAFBEELDING 2015 07 01 OM 01.54.47

Verbrande pootjes
Plezier je hond door gloeiende wegen te vermijden. Hou je hand dertig seconden op de grond en voel of je het zelf uithoudt. Indien dit niet het geval is, kan ook je hond het niet aan. Laat daarom beter je hond ‘s ochtends of ‘s avonds uit wanneer de ondergrond afgekoeld is.

Leptospirosis
Deze bacteriële infectie kan (in)direct overgedragen worden via lichaamssappen. Bij het herkennen van symptomen zoals koorts, overgeven, trillen, fragiele gewrichten, verhoogde waterconsumptie en lethargisch gedrag, moet men zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. 

Parasieten
Warmte brengt beestjes met zich mee! Teken, vlooien en muggen vormen een grote plaag! Schotel je hond hoogwaardige voeding voor – geen chemicaliën en bewaarmiddelen – zodat hij een sterke weerstand opbouwt. Ook speciale shampoos en vlooienbandjes kunnen helpen. 

SCHERMAFBEELDING 2015 07 01 OM 02.06.05

Seizoensgebonden allergieën
Elk seizoen brengt specifieke allergieën mee waarvoor je hond gevoelig is. Vlooien, bepaalde grassoorten, andere planten en schimmels zijn de grote boosdoeners. Bij een opgelopen allergie zal je hond beginnen krabben waardoor hij stukjes vacht verliest. Wanneer je dit opmerkt is het aangewezen om je dierenarts op de hoogte te stellen.

De zomerwarmte brengt dus extra verantwoordelijkheden met zich mee voor hondenverzorgers. Door preventief te handelen, voorkom je deze problemen en kan je toch ook genieten van de zomervreugde. Heb je nog extra tips? Deel ze! Op naar een prettige zomer! 

SCHERMAFBEELDING 2015 07 01 OM 02.05.22

 

 

dogstars