nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Column Ampa 

Jeugdvrienden, beste vrienden, kroegvrienden, uithuilvrienden. We hebben ze in alle soorten en maten. Sommige hebben er heel veel, anderen zijn tevreden met 1 of 2. Sommige verlies je uit het oog, en anderen spreek je elke week. 

Onze windhonden Jimi & Cleo hebben allebei hun eigen “vriendengroepje”. Ze lenen dus niet elkaars vrienden. Vaak probeert Jimi of Cleo het nog wel even. Maar het is toch een beetje het “derde wiel aan een wagen” verhaal.

Donna is met niemand bevriend. Ja, met de tennisbal. En met eten. Ik geloof dat Harry het hondenbiefstukje haar beste vriend is. Het is wel allemaal erg kortstondig kan ik u vertellen. De vriendschap eindigt zodra ze Harry met huid en haar verslonden heeft. (En dat op 17-jarige leeftijd lezers. Het is een klein vleesetend monstertje kan ik u vertellen)

Maar goed, terugkomend op onze windhonden. Jim en Cleo zijn enorm verschillend. Qua uiterlijk maar ook qua karakter. Daar horen dus ook hele verschillende vriendjes bij. 

Jim zijn allerbeste vriend is Iwan. Vroeger noemden we hem Iwan de verschrikkelijke. Iwan is namelijk een halve Beagle en een halve Spaniel. Super ondeugend maar ook super sociaal. Ze zijn van pups af aan met elkaar opgegroeid en Iwan en Jimi hebben al heel wat afgerend met zijn 2-en. 

Zo ook die keer dat Iwan mee mocht op vakantie met ons. We zaten op een camping en tijdens de ochtendwandeling ging Iwan er vandoor. Jim erachter aan. Ze gingen regelrecht de camping weer op, richting het tentenveld. U moet zich voorstellen, een veld vol met tentjes. En van die opklaptafeltjes. Gezinnetjes lekker aan het ontbijten. Genietend van de natuur……

Iwan is niet zo heel groot maar ik kon precies zien hoe zijn strooptocht verliep. Om de minuut zag ik wel een gezin opspringen, mensen gillen, broodmandjes die ten prooi vielen. Echt waar, ik overdrijf niet. Iwan kan in 1 seconde een tosti van de tafel pikken en in 2 seconden de tosti opeten. (1 sec kauwen, 1 sec doorslikken). Dus dit was voor hem een soort Intertoys met een gratis uitverkoop. Het was echt heel erg. Jim liep er als een soort dartelend hertje om heen. Hij had volgens mij geen flauw benul wat zijn rol in het hele gebeuren was idee maar hij steunde zijn vriend door dik en dun.

U vraagt zich wellicht af waar ik was? Een hele, terechte, goede vraag! Ik probeerde mijzelf op dat moment onzichtbaar te maken door op te gaan in de natuur. (lees; hurkend achter een struik/boom achtig iets)  

Uiteindelijk heeft het misschien maar 10 minuten geduurd maar ik kan bevestigen, het waren de langste 10 minuten uit mijn leven. Ik wist niet hoe snel ik ze moest aanlijnen toen Iwan triomfantelijk terugkwam met een halve broodzak in zijn bek. Sluipend zijn we teruggelopen naar ons chalet waar Iwan de rest van de dag heeft liggen uitbuiken in de tuin. (mocht u zich als slachtoffer in dit verhaal herkennen, u mag mij alsnog een tikkie sturen voor de opgegeten broodjes).

Inmiddels zijn ze allebei wat ouder en rustiger geworden. Maar nog steeds vrienden door dik en dun. Iwan logeert hier regelmatig en dan hoort hij er helemaal bij. Niemand mag bij Jimi in de mand behalve Iwan…en Lena. Maar dat is toch een iets ander verhaal. 

Lena is Jim’s vriendinnetje.  En Jim behoort meer tot Lena’s vaste personeelsbestand. En het lijkt wel alsof hij dat zelf niet helemaal doorheeft.

Cleo neem altijd een beetje de “blijf van mij lijf “houding aan als Lena komt. Dat gaat verder prima maar Lena haar trucjes werken niet bij Cleo. Jim daarentegen….ja….mensen….hij is een soort dwepende liefdesdweil die alles maar goed vindt als Lena komt. 

Zijn mand bijvoorbeeld. Jim is een alleen slaper. Behalve als Iwan komt. Die ploft er gezellig bij.  Lena heeft een ander tactiek. Bij haar gaat het een stuk behoedzamer en tactischer.  Dat gaat per lichaamsdeel zeg maar. Lena wurmt eerst haar billen in de mand, dan haar achterpoten en zo gaat beetje bij beetje dat hele lichaampje erin. Even een paar keer flink duwen en Jim ligt voor 2/3 buiten de mand en Lena voor 100 % erin. . Je ziet haar nog net niet met haar wimpertjes knipperen en een kushandje naar Jimi sturen, maar het scheelt weinig. En hij vindt het allemaal prima. Sterker nog, zodra ik zeg: “Wie komt daaraan? Kim en Lena? (Kim is het baasje) is hij vertrokken. Richting het raam, richting de voordeur, richting de trap. Het maakt niet uit, als het maar richting Lena is. 

Echte liefde zullen we maar zeggen.

Cleo haar vrienden bespreken we in de volgende column. Dat is een heel ander vriendinnenclubje kan ik u alvast verklappen met Boedha de Boerboel , Nala de Kangal en Pleun de Ierse Setter. 

Tot volgende maand.

Groeten van Ampa en een poot van Jimi, Cleo en Donna.

IMG 2136 1

dogstars