nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Column Ampa.

Ik hoop dat iedereen oud & nieuw goed is doorgekomen met zijn of haar roedel. Voor ons was het een moeilijke jaarwisseling helaas. Wij hebben drie honden waarvan er twee bang zijn voor vuurwerk. Donna (de kleinste) en Cleo, ons windhonden teefje.

Jaren geleden is er een keer zomaar uit het niets een rotje naar Donna gegooid. Sinds die dag is ze doods en doodsbang voor vuurwerk. Trillend als een rietje zat ze naast ons. Niet alleen met oud & nieuw maar de aanloop er naar toe was al vaak een hel.

We kwamen er achter dat ze zich het meest veiligst voelde als we een hutje voor haar bouwden in de slaapkamer. Daar deden we dan een kleed overheen en daar zat zij haar oud en nieuw uit. Vreselijk zielig. Inmiddels is Donna 17 en sinds een aantal jaar redelijk doof. En sinds afgelopen jaar hebben we geconcludeerd dat ze echt stokdoof is want ze sliep overal doorheen. Ergens is dit dan wel weer een geluk bij een ongeluk. Ze heeft niet de stress meer die ze jaar in en jaar uit had.

Cleo daarentegen die hoort uitstekend. En is dan erg bang. We hebben alles al geprobeerd. Een speciaal pak wat we haar aan moesten trekken. Homeopathische druppels, een vuurwerk cd. Niks heeft tot nu toe geholpen. Het is zo’n grote stoere hond. En om haar dan als een hoopje ellende, trillend, naast ons op de bank te zien, breekt mijn hart. Je voelt je als baasje zo machteloos. Althans dat heb ik heel erg.

En toch, gaan wel elk jaar weer op zoek naar mogelijkheden. Plan nummer 1 is altijd het vinden van vakantiehuis in een redelijke vuurwerk vrije zone. Wij wonen in Beverwijk. Daar breekt een soort van vuurwerk oorlog uit met oud & nieuw. Dus alles minder dan dat is al gauw goed bij ons. (ter info; ik weet dat er al 2 jaar een vuurwerkverbod is, maar dat maakt bij ons niet zoveel uit. Er gaat evengoed veel vuurwerk de lucht in)

Helaas is dat dit jaar niet gelukt. Dus op zoek naar oplossing nummer twee. We kwamen uit op vuurwerk angst pakket op homeopathische basis. Je begint 4 tot 6 weken van te voren met druppels en na een paar weken kom het tweede homeopathische middel erbij. Het haalt een beetje de scherpe randjes van de angst eraf. We hadden goede hoop. Cleo was vrij relaxed voor haar doen. In ieder geval gedurende de eerste drie weken van december. Maar helaas ging het toch weer volledig mis op 31 december.

Soms ben ik weleens bang op dat soort momenten dat ze erin blijft. Ik ben geen dierenarts maar ze hijgt en trilt zo verschrikkelijk. Ik word er zelf een beetje nerveus van. Gelukkig heb ik een hele stabiele rustige vriend. (jullie kennen hem wel, “de grote baas”) Hij gaat in het midden zitten van de bank. Aan de ene kant van hem zit Cleo , trillend van angst. Aan de andere kant ik. Trillend van woede vanwege de handgraten (zo klinkt het) die door de straat worden gegooid. Allebei worden we een klein beetje rustiger van hem.

Gelukkig zitten we volgend jaar redelijk safe. We hebben iets weten te regelen waar amper vuurwerk is. Heel misschien een verdwaalde vuurpijl. Maar dat redden we wel. Die kunnen we aan.

Ondanks alles wens ik jullie het allerbeste voor 2022. Op naar een mooi jaar voor mens en dier.

Groeten van Ampa en een poot van Jimi, Cleo en Donna

ampa1

dogstars