nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Column Ampa :

Kerst

Zo vlak voor het einde van het jaar eindigen wij natuurlijk met een kerstcolumn.
Laten we voorop stellen , ik ben dol op de kerst. Ik schrijf expres in de ik vorm. De rest van ons gezin heeft er niks mee.

Maar ik wel. Ik sleep vol enthousiasme een boom naar boven. (wij wonen in een appartement)
Jimi & Cleo bekijken het allemaal wantrouwig . Elk jaar weer. Wat ik toch ook weer bijzonder vindt. Ik bedoel, buiten heb je toch ook bomen? Het is niet dat ze er niet mee bekend zijn. Ik zou juist denken: “Leuk….een beetje natuur in huis. Dit zou toch comfortabel moeten voelen”. Maar nee, hier twee opgetrokken windhonden neusjes. 

Ervaring leert inmiddels dat ik de kerstboom niet op de grond moet zetten. Jim gaat er namelijk tegenaan plassen. Heel bizar. Geen enorme grote plas ofzo. Maar een markeer plasje. (denk ik) En niet 1 keer maar gewoon, weet ik het, drie keer per week ofzo? Dat je denkt…”Maar, diezelfde boom was er gisteren toch ook al? Waarom? Waarom nou toch?”

Dus ik heb ongeveer ter hoogte van Jim zijn plas straal , urine vrije plas kerstballen hangen. Dit zijn afneembare kerstballen met een enorm chemisch fluorescerend kleurtje. Ik denk dat ze over 100 jaar nog volledig (qua kleur) intact zijn. Zo chemisch zijn ze .Maar goed, na twee jaar kwam ik erachter dat ik de kerstboom ook in de erker kan zetten.  Zo ver kan Jim niet plassen namelijk. Dus dat is inmiddels opgelost. (ik heb nog wel 5 chemische anti plas kerstballen over…mocht er iemand interesse hebben)

Verder ben ik dol op kerststalletjes. Ik heb inmiddels verschillende varianten gehad. Zo was daar de Filipijnse vilten 22-delige kerststalpoppetjes variant. Een prachtig , kleurig geheel uit 2017. Opgegeten door Donna. Ik kwam thuis en trof in de gang al de eerste slachtoffers aan. (ik zal u de details besparen) Met gierende banden naar de dierenarts , want ja, ik kon onmogelijk zien in de chaos of ze wel of niet iets had opgegeten. Ik hoor het mijzelf nog zeggen aan de telefoon: “Ik denk dat het mee valt hoor, misschien een klein armpje of beentje…”. Na een spuit en twee braakpogingen kwam er bijna een complete Jozef uit. Bij de tweede poging meende ik een stukje koning Balthasar te zien. Het was vreselijk. Ik kan wel zeggen , kerstavond is nooit meer hetzelfde geweest voor ons. 

Net als vorig jaar zullen we kerst dit jaar thuis vieren. We hebben inmiddels een kerst – corona – servies gekocht. Gouden bestek erbij en ingewikkelde instructies om een soort van origami windhond servetten ding te vouwen. (is nog nooit gelukt).  Voor Cleo hadden we een kerstmuts (witheet was ze, dus helaas van korte duur) en voor Jim een echt kerst  honden vlinderstrikje. De meeste mensen verklaren mij helemaal voor gek, maar ik vond het zo schattig…. Ik begon bijna licht te geven zo trots als dat ik was. 

IMG 1631

Als het weer goed is maken we een mooie wandeling in Vogelesang. Daar heb je een prachtig bos met mooie wandelroutes. En daarnaast heb je een soort van eetgelegenheid dat heet: “De Buitenplantage”. Alles is daar veganistisch. En ze zijn daar zeer hond vriendelijk. Wij kruipen dan weg in een hoekje. Leggen onze meegebrachte dekens op de bank en we zitten met z’n allen voor het haardvuur. De Buitenplantage is 1 grote kas. Dus waar je ook zit, je kijkt altijd naar buiten met een prachtig weids uitzicht. 

Voor ons is het ultiem. En het allermooiste is het als er sneeuw ligt. Dan vinden wij het maken van een boswandeling (vooral vroeg op de ochtend) bijna magisch.

En dat is tevens mijn kerstwens voor jullie allemaal. Ik wens jullie  vele mooie , magische en liefdevolle momenten toe met jullie viervoeters. Hele fijne kerstdagen en tot volgend jaar.

Groeten van Ampa en een poot van Jimi, Cleo, en Donna