nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Wintertenen zijn een vervelend iets. Nare, stekelige prikkelingen en een rode huid zijn we vaak genoeg bij mensen die na een winterse wandeling te snel opwarmen. Maar wist u dat dit bij de hond ook kan gebeuren? 

Natuurlijk zijn de kussentjes van de hond heel wat gewend, maar het kan toch voorkomen dat ze wat rood worden en de hond er aan gaat likken omdat ze naar aanvoelen. Daarnaast moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat strooizout heel erg naar is voor de voetjes! Na een blokje om over de bestrooide stoep ziet u al snel een witte aanslag op donkere schoenen verschijnen, de materialen beginnen uit te drogen en vereisen wat extra aandacht en verzorging. Wederom gaat hier het zelfde op voor de hondenvoetjes! De kussentjes raken snel geïrriteerd van constant lopen op een hoge dosis zout! Nu zijn er gelukkig tal van dingen die u kunt doen om het de viervoeter gemakkelijker te maken. Laten we bij het begin beginnen!

Wandelen door de sneeuw

Bij een wandeling door losse sneeuw is het belangrijk om van te voren te kijken naar het haar bij de kussentjes. Het is verstandig om deze wat kort te houden, in elk geval niet langer dan de hoogte van het kussen zelf. De sneeuw kan hier namelijk aan gaan klonten en dat loopt natuurlijk verre van prettig. Vergelijk het een wollen sjaal die in de sneeuw gevallen is. De sneeuw blijft er aan plakken en is er verassend moeilijk vanaf te krijgen! 

Zorg er bij binnenkomst voor dat u de pootjes voorzichtig afgedroogd worden en laat uw vriendelijke vriend niet direct naast de kachel liggen! Het is namelijk het snelle wisselen van koud naar warm die de nare steken en rode huid veroorzaakt. Dus gewoon rustig afdrogen en vervolgens even de tijd nemen om op te warmen!


Wandelen op ijs en pekel

Bij het wandelen op ijs en pekel is het natuurlijk nog steeds raadzaam om bovenstaande in acht te nemen. Het is echter ook een must om de pootjes tegen irritatie te beschermen. Dit kan door de kussentjes voor de wandeling in te smeren met wat vaseline. De vaseline zorgt voor een beschermlaagje en voorkomt het intrekken van het zout.

Wanneer u voor een langere wandeling gaat is het verstandig om de pootjes te beschermen doormiddel van schoentjes. Let er hierbij wel op dat ze goed passen om irritaties door schuurplekken te voorkomen! Er bestaan zelfs hondensokken voor in de schoentjes die een extra beschermlaag vormen.


Geen schoentjes voorhanden? Niet direct een probleem natuurlijk! Ga de bovenstaande stappen af van vacht korthouden, insmeren, probeer de ergste pekel te vermijden en droog de pootjes goed af bij thuiskomst. Mochten er nu toch rode irritatie plekken ontstaan smeer dan een beetje honingzalf op de geïrriteerde kussentjes. Deze kalmeren de irritatie en zorgen ervoor dat de viervoeter al weer vlot met veel plezier met u mee stapt!