nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

"Waarom heeft jouw hond een jas aan? Het is een hond hoor, geen pop!!" Dit en vele andere uitspraken krijgen Podenco en Windhonden eigenaren helaas regelmatig naar hun hoofd geslingerd. En hoewel die jasjes en truitjes  heel schattig kunnen staan en er tegenwoordig zo veel soorten hondenkleding bestaat dat onze lieve viervoeters soms wel een grotere garderobe hebben dan wij zelf.. is het wel degelijk nodig in de winter. Onze lieve Podenco's en andere windhonden zijn echte koukleumen.

Hoe dit kan? Zij beschikken niet zoals vele andere honden over een ondervacht. Dit zorgt ervoor dat ze daarom een stuk sneller afkoelen en warmte maar moeilijk kunnen behouden. Aangeraden wordt dan ook om onder de 10 graden (sommigen doen het al onder de 15 graden) iets bij uw Podenco aan te doen. Natuurlijk heeft de ene Podenco het sneller koud dan de andere en kunt u zelf het beste inschatten wanneer uw Podenco meer warmte nodig heeft. Een shirtje, een truitje van fleece en in de echte strenge winter buiten een goede winterjas. Tevens adviseren wij altijd uw Podenco een slaap en rustplekje te geven waar geen tocht staat. 

Bewijs? De volgende foto's gemaakt met een warmtebeeldcamera, laten goed het verschil zien tussen een hond met ondervacht en een windhond zonder vacht. 

jawatermarked252017-11-02-1315.jpgjawatermarked242017-11-02-1315.jpgjawatermarked202017-11-02-1314.jpgjawatermarked92017-11-02-1314.jpgjawatermarked52017-11-02-1314.jpgjawatermarked22017-11-02-1314.jpg

Geel geeft het grootste warmteverlies over rood/oranje tot grijs aan. Met grijs in het gebied van oren en staart is het warmteverlies extreem laag of afwezig. In het gebied van de organen/buikholtes, evenals de achterpoten met goed circulerend spierstelsel, is het warmteverlies het hoogst. Ook op het hoofd en vooral de ogen springen eruit.

Wij adviseren daarom een jas uit te kiezen die vooral de plaatsen waar zij het meeste warmte verliezen bedekt. Veel jassen zijn open aan de onderkant (de bekende dekjes) of open tussen de voorpoten, maar juist daar zitten de belangrijke organen. Beter is daarom om voor een dicht model te kiezen. 

Bron: https://galgoholiker.wordpress.com/2017/11/02/windhundwinter/