nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

De Podenco, een prachtig ras dat we natuurlijk allemaal kennen! Ze komen in alle soorten en maten voorbij. Van klein, tot middel naar groot, met lang haar, ruw haar of juist een korte vacht. Daar moeten we toch een onderscheid in kunnen maken? Nou, dat klopt! Er is een onderverdeling gemaakt met soorten Podenco. Een aantal zien we met regelmaat en een selecte groep komt minder vaak voor. Één ding hebben ze in elk geval allemaal met elkaar gemeen. Ze hebben grote oren, kunnen er voor kiezen om die niet te gebruiken en zijn een geweldige aanvulling van ieders huishouden. Liefdevol, zachtaardig, vol van humor en zo nu en dan lekker eigenwijs. 

Geschiedenis van de Podenco

Om de soorten Podenco te begrijpen moeten we eerst de geschiedenis induiken. Want, zo een mooi ras ontstaat natuurlijk niet uit het niets! 

De oudste tekeningen die een zichtbare gelijkenis vertonen met de huidige Podenco zijn tot wel 5800 (!) jaar oud. Op de tombes van de machtige Egyptische farao’s komen ze namelijk al terug. In die tijd werd dit ras de Tesem genoemd. Sierlijk, statig en farao waardig. Zo ook vastgelegd in het steenhouwwerk en muurschilderingen in het graf van Antfes II. 

 gesch1 copy.jpg

Er wordt voornamelijk een directe lijn van navolging getrokken tussen de Tesem en de Podenco Ibicenco. Die met een schofthoogte van al gauw 70 centimeter boven de andere uittorent. Toch bijzonder he?! Dat onze favoriete huisgenoten wellicht wel afstammen uit lang vervlogen tijden alwaar ze een prominente plaats hadden in de gemeenschap. Nu willen we natuurlijk heel snel de conclusie trekken dat dit daadwerkelijk en onomstotelijk de voorloper is. Helaas is dit wetenschappelijk nooit onderbouwd, maar door de opvallende gelijkenis blijft het een noemenswaardig onderdeel van de geschiedenis der Podenco!

Wat we met redelijke zekerheid kunnen stellen is dat het ras vervolgens verspreid is over het Middellandse zeegebied door mee te gaan met handelaren en veroveraars. Over de loop der eeuwen zijn er in verschillende gebieden wisselende soorten Podenco gefokt. De naam is over het algemeen dan ook verbonden aan de streek waar het specifieke type zijn oorsprong heeft.

Zo hebben we de eerder genoemde Ibicenco uit Ibiza, de Canario van de Canarische Eilanden en bijvoorbeeld de Andaluz uit Andalusië. Dit zijn de meest voorkomende in hun uitgestrekte leefgebied.  Maar ook zijn er natuurlijk de Podenco Malagueño, de Orito, de Campanero, de Maneto, de Enano en de PodenGo Portugues.

Het maakt weinig uit welk soort uiteindelijk jouw leven komt verreiken. Het zijn allemaal geweldige, liefdevolle en zachtaardige honden. Ben je eenmaal verliefd geworden op het gevatte karakter, dan wil je eigenlijk niet anders meer.

Voor alle soorten geld dat het van nature jachthonden zijn. Dit hoeft ze niet geleerd te worden, het is een kwestie van instinct dat over zeer lange tijd ontwikkeld is. Het is dan ook van belang om de honden de eerste periode na adoptie aangelijnd te houden. Liefst zelfs dubbel doormiddel van tuig en halsband. Sommige kunnen op een gegeven moment los, bij andere is het instinct zo sterk dat dit alleen gaat op een omheind losloop gebied.

Wat ook voor alle soorten op gaat is dat ze gevoelig zijn, intelligent en een tikkeltje eigenwijs. Tijdens de omgang met de Podenco/go is het van belang om de stem niet opeens kwaad te verheffen. En, de hond een tik geven om iets af te leren? Dat is natuurlijk nooit de manier! Zowel hond als baas zijn gebaat bij een consequente training, een positieve benadering en het lekker uitdagend houden voor de hond!

Geniet van de Podenco! En laat de Podenco genieten van de warme mand die jij hem of haar aanbiedt!

We zullen u de komende tijd meer vertellen over de verschillende Podenco’s d.m.v. nieuwsberichten.