nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

18 Podencos bevrijd uit erbarmelijke omstandigheden in Santa Brigida (Gran Canaria)

Seprona Guardia Civil heeft tegen een inwoner van deze stad Gran Canaria een aanklacht ingediend voor dierenmishandeling, na het ontdekken van de "erbarmelijke omstandigheden" waarin zijn dieren naast zijn huis in een soort van kennel werden gehouden.

Met de hulp van een dierenarts van Santa Brigida, konden de agenten zien dat vier van de 18 honden een "zwaar ondervoed" waren  en moeilijkheden hadden om te bewegen of rechtop te staan, ze hadden wonden en open ligplekken, zoals beschreven in het rapport  door de Command van Las Palmas.

In dezelfde kennels vonden ze acht Podenco met lichte verwondingen en zwaar ondervoed, twee puppies van hetzelfde ras met weinig uren van leven (met navelstreng nog!) en een barende podenca die nog meer puppy's leek te krijgen.

De agenten ondervonden dat tien van de dieren geen papieren hadden,  niet geïdentificeerd in overeenstemming met de normen voor dierenwelzijn waren , noch gezondheidsstatussen of entings boekjes hadden.

De dieren die wel DA boekje hadden, waren al sinds 2013 niet meer ingeënt, ook niet de verplichte vaccins zoals de rabies.

Er werden ook zes DA boekjes (inentingsboekjes) van overleden hondjes gevonden waarvan de dood niet was medegedeeld aan geen enkele dierenarts.

Volgens de Guardia Civil werden er in het huis van deze 42 jarige buurman van Santa Brigida 19 kennels gevonden in "een erbarmelijke staat van het oogpunt van de gezondheid", er was al dagen lang niet schoongemaakt, poep en plas lag overal.

"Veel honden hadden geen voedsel of water in de buurt, diegene die wel water hadden hadden vies groen water in containers , dit allemaal wijst op een gebrek aan aandacht, verzorging en hygiene".

Het verslag van de dierenarts die de Guardia Civil in het register stelt vast dat vier van de honden werden getroffen met een "zeer ernstige" ondervoeding, met "dreigend gevaar voor het leven" in het ene geval, en dat de fysieke conditie van de rest van de dieren over het algemeen "heel slecht" was.

Eén van de honden had ernstige conjunctivitis (ooginfectie) , cachexia (extreme ondervoeding), wonden en necrose in verschillende delen van zijn lichaam doorligplekken. Een van de wonden was zo diep dat het bot blootgesteld was. Hiernaast, was er ook nog een podenco die volledig blind was.

Seprona heeft hierdoor een denuncia gezet tegen de eigenaar van de honden, aangeklaagd als een mogelijke dader van een misdaad van mishandeling van dieren ( artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht voor het Hof van Instruction No. 6 Las Palmas).

 

Enkele dagen na de redding zijn de honden met elkaar herenigd. Sommigen zijn inmiddels geadopteerd, anderen zijn ondergebracht  in opvanggezinnen. Een van de geredde honden, een pup, is op humane wijze uit zijn lijden verlost omdat deze te ernstig verzwakt was om het nog te kunnen redden.

Civil2017