LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

De start van uw hond is op z'n zachtst gezegd niet ideaal geweest. Gelukkig gaat hij nu een thuis krijgen waar hij, eenmaal gewend, de traumatische ervaringen kan gaan verwerken en van het leven kan gaan genieten. Een goed, gezond gebit kan hierbij zeker helpen. Want, net als voor u geldt ook voor uw hond, 'een gezond gebit is een kostbaar bezit'.

Helaas is door de geschiedenis van uw hond de kans aanwezig dat zijn gebit aangetast is. Behandeling bij een dierenarts kan dan noodzakelijk zijn.
Maar wat is een gezond gebit? Waarom is dit zo belangrijk? En hoe houdt je het gebit gezond? Daarvoor is dit informatieblad geschreven.

Wat is een gezond gebit?

Niet alleen goede voeding maar ook een gezond gebit vormt de basis voor een goede gezondheid. Een gezond gebit bestaat uit schone, onbeschadigde tanden en kiezen die ook nog eens in de juiste stand staan. Daarnaast is gezond tandvlees een absolute voorwaarde voor het behoud van tanden en kiezen. Vooral tandplaque is een risico op ongezond tandvlees. Regelmatig in de bek van uw hond naar de tong, tanden, kiezen en tandvlees kijken, is daarom verstandig. Dit moet natuurlijk langzaam getraind worden, want vele honden vinden het vervelend om hun bek open te doen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Een gezond gebit is zeer belangrijk, omdat gebitsproblemen vergaande gevolgen kunnen hebben. Problemen beginnen vaak met ophoping van tandplaque wat gaat verkalken tot tandsteen. Dit aangroeiende tandsteen irriteert en duwt het tandvlees omhoog, veroorzaakt tandvleesontstekingen en kan leiden tot rottende, loszittende en uitvallende tanden of kiezen. Daarnaast leidt dit proces tot pijn en moeilijker kunnen eten, met een conditieverslechtering tot gevolg. Ook kan een hond met een slecht gebit zijn vacht minder goed verzorgen, gaat hij soms kwijlen en met zijn kop over de grond of poot over de bek wrijven. Tot slot kan een tandvleesontsteking naar binnen toe doorslaan. Bacteriën die de ontsteking veroorzaakt, komen dan in de bloedsomloop terecht. Eenmaal in de bloedsomloop kunnen deze bacteriën andere organen infecteren, met kans op hart-, lever- en nierontstekingen. Met alle gevolgen van dien!

 

Hoe herken ik gebitsproblemen/tandvleesontstekingen?

 • Slechte adem/ stank uit de bek
 • Pijnlijke bek
 • Moeite met eten, slecht eten (met vermagering tot gevolg)
 • Zwellingen in de bek, rood (bloedend) tandvlees
 • Wijkend, loszittend en teruggetrokken tandvlees
 • Kwijlen, slijmerige pus
 • Met kop over grond wrijven
 • Met poot over bek wrijven
 • Slechte vachtverzorging
 • Conditievermindering

 

Waar worden gebitsproblemen door veroorzaakt?
Niet alleen een (te) ver doorgevoerde fokkerij kan leiden tot gebitsproblemen, denk maar een veranderende kaakstand bij dog-achtigen, maar zeker ook 'verkeerde' eetgewoonten. Omdat uw hond tijdens zijn leven in Spanje geen kwaliteitvoer heeft gekregen, is de kans groot dat er (beginnende) gebitsproblemen ontstaan zijn. Zoals hierboven al beschreven staat, zijn bacteriën de grootste boosdoeners. Deze kunnen verdeeld worden in tandplaquebacteriën en tandsteenbacteriën. Tandplaque is een witgele, papperige aanslag op de tanden die redelijk eenvoudig zelf te verwijderen is, bijvoorbeeld met tandenpoetsen. Tandsteen is verhard tandplaque dat niet met poetsen te verwijderen is. Echter, ook achterblijvende voedselresten kunnen ook een oorzaak zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij een verkeerde stand van een tand of kies. Wanneer deze voedselresten lange tijd blijven zitten, kan tandrot ontstaan. Tot slot kunnen tanden en kiezen ook beschadigd raken bij gevechten en knagen op (te) hard materiaal bijvoorbeeld stenen. Gezien de geschiedenis van vele Spaanse honden, die een tijd op straat geleefd hebben, zijn beiden situaties niet ondenkbaar.

Hoe wordt en blijft een gebit gezond?
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, maar gelukkig valt er veel zelf te doen. In het wild kunnen dieren hun gebit niet (laten) poetsen. Ze houden hun gebit schoon door middel van knagen op harde dingen als bot. Goede voeding is dus een eerste vereiste. Hard, droog voer poetst de tanden schoon wat de kans op tandsteen verminderd maar helaas niet voorkomt.Daarom is het regelmatig poetsen/reinigen van de tanden en kiezen zeer verstandig. Op deze manier worden tandplaque en etensresten verwijderd en neemt het risico op tandsteen af. Dierenartsen en betere dierenspeciaalzaken verkopen speciale hondentandenborstels en -tandpasta. Deze tandenborstels hebben een aangepaste vorm en zijn bestand tegen bijten. De tandpasta heeft een lekkere smaak (kip of vis), mag doorgeslikt worden en heeft een lagere concentratie schuurmiddel dan humane tandpasta zodat het niet schadelijk is in de maag. Echter, wanneer het gebit al aangetast is, moet de dierenarts het gebit eerst goed schoonmaken voordat je dit als eigenaar goed kan bijhouden. De dierenarts verwijdert dan onder lichte narcose alle tandsteen en eventuele slechte, beschadigde tanden of kiezen. Bij het eerste bezoek van uw hond bij uw dierenarts is het daarom verstandig om, indien dit al mogelijk is, ook het gebit te laten controleren. Echter, mocht uw hond dit nog te stressvol vinden, maak dan in overleg met de dierenarts de keuze om een gebitscontrole eventueel even uit te stellen. Een paar maanden wachten maakt ook niet uit. Overigens zijn de kosten voor een gebitsreiniging onder narcose ongeveer €100,-.

Dus:

 • Geef hard, droog en niet te fijn voer, zodat een hond goed moet kauwen en de tanden door het voer gepoetst worden
 • Geef 2 maaltijden per dag, de hele dag eten bevordert vorming van tandsteen.
 • Touwkluiven of andere veilige speeltjes waar op gekauwd mag worden helpen bij het schoonhouden van het gebit.
 • Poets regelmatig de tanden van de hond, variërend van dagelijks tot 1 maal per week.
 • Controleer het gebit regelmatig op ontstaan van tandplaque, tandsteen en/of ontstekingen
 • Ga op tijd naar de dierenarts.

dogstars