nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Vaccineren ofwel inenten betekent simpelweg een dood of een verzwakt virus inspuiten. Dit is noodzakelijk om het lichaam vóór een eventuele besmetting alvast afweerstoffen te laten aanmaken. Dit voorkomt dat een dier heel ziek wordt of zelfs dood gaat zodra hij in contact komt met dit virus doordat het lichaam op voorhand al afweerstofjes aanmaakt. Het aanmaken van afweerstoffen zorgt ervoor dat, zodra het dier met de ziekte besmet wordt, het lichaam al ‘bekend’ is met de ziekteverwekker, hierdoor krijgen ziektekiemen minder kans en verloopt het ziektebeeld veel minder heftig.

Op deze pagina meer informatie over de entingen bij de hond.

Honden

Op de leeftijd van 6 weken: Parvo en Hondenziekte
Op de leeftijd van 9 weken: Parvo en Leptospirose
Op de leeftijd van 12 weken: Parvo, Hondenziekte, Leptospirose en Hepatitis (samen ook wel de Cocktail genoemd)

Optioneel op de leeftijd vanaf 12 weken: Kennelhoest enting (welke sterk aan te raden is indien u naar een hondenschool, puppytraining, hondenshow of drukbezochte uitlaatplaats gaat)
Optioneel op de leeftijd van 12 weken: Rabiës enting (deze dient tenminste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland te worden gegeven)
Op de leeftijd van 1 jaar: Cocktail en kennelhoest

Vervolgens wordt ieder jaar geënt voor Leptospirose en eens in de 3 jaar krijgt de hond een Cocktail.  Kennelhoest is verplicht als u uw hond in een pension of kennel wil laten logeren, anders is dit niet noodzakelijk.

Parvo
Het Parvo-virus geeft bij honden vooral een ernstige, bloederige diarree in combinatie met braken en hoge koorts (40-41graden). Hiernaast kan het virus ook het hart aantasten. Vooral jonge honden sterven vaak bij geen behandeling als gevolg van uitdroging en/of aantasting van het hart. Mocht de hond besmet zijn geraakt met het Parvo-virus, is het zaak direct een dierenarts te raadplegen. Met name ongevaccineerde pups zijn erg kwetsbaar; de ziekte kan voor hun snel fataal zijn. Indien een teef geïnfecteerd raakt tijdens de dracht, kan het virus schade veroorzaken aan de hersenen van de pups (zgn. cerebellaire hypoplasie). Pups die het einde van de dracht halen, zijn door hun evenwichtsproblemen ernstig gehandicapt.

Hondenziekte
Hondenziekte is een virusziekte waar vooral jonge honden erg ziek van kunnen worden. De verschijnselen zijn hoge koorts, ontsteking van de slijmvliezen van ogen en neus, hoesten, diarree , soms zenuwverschijnselen en soms verdikking van de hoornlaag op neus en voetzolen.
Zelfs ondanks een snelle en goede behandeling zullen veel van de besmette honden overlijden.

Leptospirose
Leptospirose is hetzelfde als de ziekte van Weil. Het belangrijkste in het ziektebeeld is ontsteking van de nieren. De veroorzakende Leptospiren worden via urine overgedragen. Besmet (zwem)water, stilstaande sloten en ratten spelen een grote rol bij overdracht. Bij te laat ingrijpen leidt deze ziekte vaak tot de dood. Deze ziekte kan ook overgedragen worden op mensen!

Hepatitis
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een Adenovirus. Dit virus veroorzaakt onder andere een ontsteking van de lever. De verschijnselen kunnen erg vaag zijn van mild tot zeer ernstig en soms zelfs met dodelijke afloop. Het komt voor bij honden van alle leeftijden.

Kennelhoest
Kennelhoest kenmerkt zich door een hardnekkige, vaak droge hoest. De hond kan zo heftig hoesten dat het tot kokhalzen en braken leidt. Vaak treedt het op na contact met meerdere andere honden, zoals het bezoek aan een pension, kennel, hondenschool of tentoonstelling. Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende virussen en bacteriën. Twee belangrijke veroorzakers die in een vaccin zijn verwerkt, zijn het para-influenza virus en de bacterie Bordetella Bronchiseptica.

Deze enting wordt in de meeste gevallen, in tegenstelling tot de andere genoemde entingen, gegeven via de neus in plaats van via injectie onderhuids. Deze enting werkt 1 jaar en moet ieder jaar herhaald worden om werkzaam te blijven. Indien uw hond de neusdruppel niet waardeert is er ook een injectievorm van de vaccinatie. Dit is echter een alternatief omdat deze eerst 2x gegeven moet worden en vervolgens maar 3 maanden werkzaam is.

Rabiës
De Rabiës enting, ook hondsdolheidenting genoemd, is verplicht als de hond naar het buitenland gaat. Hondsdolheid is een zeer ernstige, dodelijke ziekte bij zowel mens als dier. Rabiës komt in Nederland gelukkig maar zelden voor, echter een enkele vleermuis of vos zou besmet kunnen zijn.

Het begint vaak met lichte koorts, algeheel niet lekker, verminderde eetlust, pijnlijke keel en misselijkheid. Dan volgt al snel verhoogde spierspanning, prikkelbaarheid/agressie en overgevoeligheid voor licht. Direct gevolgd door verlammingsverschijnselen (in bek en keel, dus kwijlen) gevolgd door coma en dood. In de meeste gevallen zit er slechts 5-7 dagen tussen het begin van de lichte verschijnselen en de dood.

Als de hond meegaat naar het buitenland moet er wel rekening mee worden gehouden dat er minimaal 21 dagen voor het vertrek gevaccineerd dient te worden. Tevens vragen veel landen een titer bepaling (bloedonderzoek). Sommige landen hebben nog meer aanvullende eisen.
Kijk hiervoor op www.licg.nl