LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Giardia is een darmparasiet die voorkomt bij hond en kat. De infectie kan erg hardnekkig of gevaarlijk zijn. 

Giardia is een Zoonose, het is dus ook besmettelijk voor mensen! 

Een dier kan geïnfecteerd raken door in contact te komen met besmette ontlasting van een ander dier. Vooral jonge dieren en dieren met verminderde afweer zijn erg gevoelig. Lang niet alle dieren die met Giardia besmet zijn, worden er ziek van. Sterker nog, dieren die gezond lijken, kunnen toch Giardia bij zich dragen en zelfs andere dieren ermee besmetten.

 

Symptomen

Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben. 

Opvangen en bewaren van de ontlasting    

Voor een giardia test is een ontlastingsmonster van 3 opeenvolgende dagen noodzakelijk. De cysten die Giardia veroorzaken scheiden zich namelijk maar 1x per drie dagen uit.

Het is belangrijk om de ontlasting zo schoon mogelijk op te vangen.
Bij de hond kunt u proberen om een grote plastic zak op de grond te leggen voordat de ontlasting de grond raakt. Bij de kat is het belangrijk dat de kattenbak goed schoon is en niet teveel kattenbakvulling bevat. In plaats van kattenbak korrels kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een kapot geknipte plastic zak. Uw dierenarts heeft ook plastic kattenbakkorrels geschikt voor dit doel. Bewaar de opgevangen ontlasting in plastic zakjes of bakjes in de koelkast, maar let op besmettingsgevaar!!!.

Behandeling bij diarree ten gevolge van Giardia

Als therapie kan er een ontwormingsmiddel op basis van fenbendazol (Panacur) en/of het antibiotica metronidazol (Metrazol). Minimaal 7 dagen na de behandeling  de ontlasting opnieuw controleren. Geen enkele bestaande behandeling is 100% effectief. Daarnaast komen veel herbesmettingen voor. Om deze reden moeten de behandeling en de testen vaak meerdere keren herhaald worden.

Pas op voor herbesmetting!

De hond of kat kan zichzelf opnieuw besmetten door de cysten. Deze kunnen in de vacht blijven hangen. Wanneer het dier zich wast krijgt het de cysten opnieuw binnen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kunt u de dieren wassen met hibiscrub ontsmettende shampoo.
Het advies is om de gehele hond te wassen op de derde en vijfde dag van de behandeling. Als er ontlasting in de vacht zit moet dit gelijk verwijderd worden. Bij de kat is wassen lastiger.  Probeer de kat te wassen met een washandje met hibiscrub. Zorg dat de kat altijd een schone kattenbak heeft. Reinig deze dagelijks met onverdunde chloor. Spoel dan overvloedig na. Het is belangrijk om alle dieren in het gezin te behandelen! Een goede hygiëne is erg belangrijk. Was als eigenaar altijd je handen nadat de hond is aangehaald. Zorg voor een goede schone omgeving waar de hond in leeft.


Soms houdt de diarree aan!

Soms blijft de diarree doorgaan, ondanks dat de Giardia effectief bestreden is. De Giardia controle is dan goed. Aanhoudende diarree kan verschillende oorzaken hebben. Vit B tekort kan ontstaan door langdurige diarree. Door vitamine B tekort houden dieren  diarree. In dat geval moeten we het tekort aanvullen met injecties. Tabletten werken niet. Verder kunnen we de darmen ontzien met een hypoallergeen of licht verteerbaar dieet. Probiotica (geen probiotica voor mensen!) voor honden of katten kunnen het probleem soms ook oplossen. Let wel op! De probiotica mag niet samen met de metronidazol gegeven worden!

Preventie

Als een dier Giardia heeft gehad is het belangrijk om het dier minimaal 4x per jaar te behandelen met Panacur. Dit werkt tevens als ontworming.
Hygiëneis het sleutelwoord bij Giardia.                                                                                                                                                                                                                       

Conclusie

Er zijn vele oorzaken voor diarree. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, zodat er een gerichte therapie ingesteld kan worden.

dogstars