nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Petch - NL

Geboortejaar: januari 2016
Geslacht: Mannelijk
Maat: 40 - 55 cm
Hoogte: 43
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Kan met katten: Ja
Kan met kinderen (> 4 jr): Nee
Verblijfplaats: Opvang
Land:
Nederland
Laatste update: 31-05-2021
Toegevoegd:
18-05-2021

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Update 31 mei 2021: Het is al best snel na het vorige verhaaltje, maar omdat Petch zulke sprongen maakt, wilde ik toch een update geven hoe het gaat met deze enorme knuffel. Elke dag wordt me weer bevestigd dat Petch onzeker is, omdat alles nog onbekend is, maar dat hij zó snel leert! De hechting wordt echter ook met de dag sterker, en dan gunnen we hem natuurlijk liever mensen waar hij geen afscheid meer van hoeft te nemen.

Van een angstig ventje dat nog geen 3 meter naar buiten durfde is hij binnen 2 maanden opgebloeid tot een stabiele vent, dol op mensen (ja, óók mannen!) heerlijk loopt aan de riem, zich sociaal opstelt naar andere dieren en de rust zelve is in huis.

Het lopen in onbekende drukke gebieden was nog erg spannend voor hem, dit hebben we de afgelopen weken geoefend. Dit gaat erg goed! Bijvoorbeeld langs het centrum, op een drukke zaterdag met heel veel verkeer, Petch deed het prima! Het was nog wel een beetje spannend, maar hij loopt netjes mee zonder te trekken of te bevriezen. Zijn zelfvertrouwen groeit met de dag!

Daarnaast had ik eerder aangegeven dat Petch kinderen heel erg eng vind. Dat is natuurlijk niet opeens anders, maar hij begint hier flinke stappen in te zetten! Omdat Petch geen angsthapper is, is dit prima te trainen. Een jong meisje dat hij al een paar maal heeft gezien mag hem aaien, hij komt zelfs knuffels bij haar halen! Ook onbekende kinderen in het hondenpark besnuffelt hij inmiddels voorzichtig na de kat uit de boom te hebben gekeken. Een gezin met jonge kinderen zou nog een overvraging zijn, maar Petch laat zien dat als hij nog wat meer tijd krijgt, hij in de toekomst ook zijn angst voor kinderen zeer waarschijnlijk los zal laten.

Ook hebben we geoefend met auto rijden. Ook dit vond Petch niet fijn. In de auto is hij rustig, maar er vrijwillig ingaan was teveel gevraagd. Na een weekje elke wandeling te starten met een autoritje (al was het naar een park 2 km verderop) is Petch het verband gaan leggen dat autorijden leuk is, hij springt nu zelf de auto in en uit.

Momenteel zijn we aan het oefenen met de bench. Al gebruiken wij deze normaliter zelf niet, het is erg passend bij Petch (een eigen, veilige plekje) en veel mensen hebben hier wel de voorkeur voor. Dit is nog in de opstartfase. Als ik er inkruip, komt hij er uit zichzelf bij gepeuterd (ja het is een ruime bench haha) er zelfstandig ingaan is nog erg spannend, maar met een zetje gaat dit goed. Dit past ook bij Petch; hij moet een drempeltje over geholpen worden en ervaren dat er niets gebeurd.

Eenmaal in de bench met het deurtje dicht is hij kalm en gaat rustig liggen. Dit oefenen we pas een dag, dus gezien hoe hij de rest oppakt, verwachtten we dat met dit met 1 tot 2 weken een volledig vertrouwd ritueel voor hem zal zijn.

Petch is bij ons gekomen terwijl we eigenlijk geen opvangruimte hadden, samen met lieve Maple. Dit omdat we in verband met een pup, studie, banen en een verbouwing in de planning hier eigenlijk geen ruimte voor hadden Hun verhaal was echter zo schrijnend, dat we toch akkoord gingen voor een korte periode. De arme zielen waren na 5 jaar wachtten in het asiel onderweg naar Nederland, terwijl ondertussen de opvang niet doorging. Alles was al gepoogd. Hen linea recta terug naar het Spaanse asiel laten keren na aankomst in Nederland, niet wetende of en wanneer hun volgende kans zou zijn…. Sja. Dan zeg je natuurlijk; kom maar dan, we gaan doen wat we kunnen!.

Maple is na een aantal weken naar Carin gegaan, zowel omdat 3 echt meer was dan we voor de honden op een goede manier waar konden maken (qua socialisatie en training) zonder onszelf heel zwaar te overvragen, alswel dat we zagen dat een scheiding van elkaar, na 5 jaar samen in het asiel juist helpend zou zijn, om aan hun eigen zelfvertrouwen te werken en niet afhankelijk te blijven van wat de ander doet. Dat is gelukkig waar gebleken.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder en gaat de verbouwing binnenkort starten. Onze grootste wens is dat Petch dan bij mensen is waar hij mag blijven, verder op kan bloeien en hen definitief kan overladen met zijn knuffels. De verbouwing, dat is nog echt teveel gevraagd voor hem, weken van werklui en luid kabaal. We zouden al het behaalde zeer waarschijnlijk teniet doen. Wat zou het mooi zijn als Petch niet naar wéér een andere opvang hoeft, waar hij weer opnieuw moet wennen, hechtten en zijn draai weer vinden… Wij geloven erin dat dat niet nodig zal zijn, Petch is veel en veel te lief en zachtaardig, wie ziet dat nu niet zitten!

Input 18 mei 2021: Petch is een enorme knuffel, zijn zijdezachte vacht lijkt hiervoor ook gemaakt, zó zacht! Petch heeft heel lang in een Spaans asiel geleefd en is dus nog niet 100% gewend aan alle geluiden en gewoonten buiten. Hij maakt hier dagelijks sprongen in vooruit. Vind je het niet erg dat Petch een paar weken nodig heeft om te “landen” (hij knuffelt je vanaf de eerste minuut, dat zéker!) en wil je samen steeds een stap verder komen, sámen steeds weer een overwinning kunnen vieren? Petch is absoluut geen gecompliceerde hond, maar wel één die nog aan veel dingen moet wennen. Mag hij dat bij jouw? 

Algemeen: Zoals gezegd, Petch doet niets liever dan knuffelen. Hij is niet erg op honden gericht, al is hij wel sociaal. De mens heeft zijn eindeloze aandacht.  Alles mag, als het maar aandacht is. Behalve kinderen, kinderen zijn dood- en doodeng. 

Binnen: Binnen is Petch heel rustig. Hij ligt lekker in z’n hoekje en als hij gewend is, komt hij je begroeten als je thuiskomt. Het kost hem veel tijd om te begrijpen dat hij zich vrij kan verplaatsen in een woonkamer. Dit bouw je stapje voor stapje met hem op. Petch is  zindelijk, er is nog nooit een ongelukje voorgekomen. Hij is niet waaks, blaffen is een unicum. Ook kan hij goed een poos alleen zijn. Hij maakt niets stuk en blaft niet. Met katten leeft hij hier prima samen. Hij kijkt er niet naar om. Al heeft hij de laatste week af en toe bedacht dat het wel een keer lollig is er achteraan te rennen in de tuin. Binnen laat hij ze volledig links liggen. Hij vind het niet leuk als andere honden in “zijn” hoekje komen, hij laat dit weten. In ons geval aan onze puber pup Lisa, die zich daar helemaal niets van aantrekt, waarna hij het na een poosje opgeeft. Soms spelen ze nu ook echt samen. Dit moet vanuit de andere hond komen, Petch vind het maar druk gedoe. Nagels knippen, tandjes poetsen, oogzalf inbrengen, alles is prima, want alles is aandacht! Eten is de eerste dagen érg spannend, geen zorgen, dat komt wel. Petch heeft geen baknijd. 

Buiten: Petch heeft enorme sprongen gemaakt. Niets gewend, niets bekend. In de start durfde Petch de deur niet eens uit, alles was doodeng! En dat terwijl hij zó graag naar buiten gaat, vanaf dag één staat hij vooraan om te gaan lopen, wurmt zich als hij de kans krijgt in een tuigje én de halsband van Lisa erbij. Inmiddels loopt Petch ontspannen op de bekende wegen. Auto’s en fietsers zijn geen probleem meer, zo lang ze maar wel op een metertje of 2 afstand blijven. In natuurgebieden is er sowieso niets aan de hand, dan is Petch een blij ei. Het (omheinde) hondenpark is Petch zijn walhalla, een grijns van oor tot oor vanaf de eerste minuut dat hij hier binnenstapte! Kom je met Petch op onbekende plekken in stedelijk gebied, dan wordt het weer spannend. Maar ook dit gaat steeds beter. Loslopen raden we af in stedelijk gebied. Als Petch schrikt kan hij in de vluchtmodus gaan, hij is makkelijk te corrigeren, maar los kan hij zo de weg op vliegen. In het hondenpark blijft hij prachtig bij je en houdt je goed in de gaten. Hij komt als je roept of verder loopt. In de toekomst zou in natuurgebieden loslopen zeker mogelijk zijn. 

Gedrag naar andere honden: Petch is heel sociaal naar andere honden. Als ze te opdringerig zijn geeft hij dit duidelijk aan. Ook al vind hij onze Lisa thuis maar een irritante puber, buiten is ze toch “van hem”. Als ze druk gaat spelen, dan wil Petch graag de boel kalmeren en gaat er blaffend omheen rennen. Hij is hier heel goed in te corrigeren met stem, en na twee correcties laat hij ze dan maar druk doen, al houd hij goed in de gaten of Lisa ok is. 

Gedrag naar andere mensen: Alle mensen vindt Petch leuk. Eerst heel even wat afwachtend, maar man of vrouw, hij laat zich al snel tot een knuffel verleiden. Kinderen is Petch ontzettend bang voor, hij doet ABSOLUUT NIET lelijk, maar houdt minimaal 50 meter afstand en houdt ze stevig in de gaten. Zit hij net bij je en komt een kind dichtbij? Dan wederom, Petch doet niets, maar zit wel trillend tegen je aan. Het is niet bekend of hij ooit mishandeld  is door kinderen of dat hij ze gewoon nooit ervaren heeft. 

Wat heeft Petch nodig?

Petch heeft een stabiel, kinderloos gezin nodig, bij voorkeur met veel structuur en regelmaat. Een andere hond is prima, als deze zelfverzekerd is. Petch neemt angstig gedrag feilloos over. Hij heeft 5 jaar met Maple geleefd, ze waren zeer aan elkaar gehecht. Zij heeft ook een aantal weken bij ons gewoond. Maar pas sinds Maple vertrok, kwam Petch vooruit in zijn onzekerheid en krijgt hij nu steeds meer zelfvertrouwen. 

Petch heeft iemand nodig die verder kijkt en de stappen ziet die hij maakt. Elke dag is dat er wel één, hoe klein ook! Zelf een andere plek in de woonkamer kiezen? HOERA! Zonder spanning onder het drukke viaduct door? GEWELDIG! 

En niet iemand die na een week denkt; hij is nog steeds bang, dit wordt niet wat, want dat wordt het wel, als je wat geduld hebt en hem de kans geeft. Petch is hier nu een rustige, om aandacht eisende, ontspannen aan de riem lopende  zijdezachte superknuffel waarvan je hart smelt als je zijn grijns van oor tot oor ziet zodra hij het hondenpark betreed of de natuur ingaat. En Petch is hier nog maar 1,5 maand. Dat zegt veel over hoever hij nog komen kan en gaat komen!!

Geschiedenis uit het asiel Asiel APASA:

Update 24 december 2019: Onze lieve, vrolijke Petch doet het zo goed in het asiel! Hij maakt er elke dag het beste van met zijn kennelvriendinnetje Maple. Een echt optimist is het. Petch weet dat zijn dag ooit komt en gaat dus niet bij de pakken neer zitten. Maar wat zouden een lieve familie en een warme mand toch fijn zijn voor onze kleine jongen. Petch is heerlijk gezelschap. Knuffelen, wandelen, spelen: hij geniet intens van aandacht en liefde. En als hij je dan aankijkt met dat lieve koppie en dat ene kruloortje smelt je hart! Petch is er helemaal klaar voor, mag hij bij jou zijn koffertje uitpakken. 5 nieuwe foto's en video toegevoegd.

Update 4 november 2018: Onze kleine Petch wacht nog steeds op zijn warme mand in Nederland. Hij laat zich echter niet kisten en maakt van elke dag een feestje. We hebben Petch voor een extra lange wandeling meegenomen, je hart smelt als je dit jongetje ziet genieten. Heerlijk snuffelen, spelen met de andere honden, snackjes op een terrasje, knuffelen....kleine dingen die zo gewoon zijn voor honden die al een lieve familie hebben, zijn een traktatie voor Petch! Tijdens het wandelen heeft hij zich weer voortreffelijk gedragen, geen getrek gewoon lekker lopen. De vrachtwagens die we tegen kwamen vond hij een beetje eng, die waren helemaal nieuw. Met een klein beetje aanmoediging liep hij er toch heel stoer voorbij. Een geweldige jongen! 4 nieuwe foto's toegevoegd.

Update 1 februari 2018: 11 nieuwe foto's toegevoegd.

Update 17 januari 2018: Het gaat goed met onze kleine Petch, een heerlijk jongetje is het. Hij is altijd vrolijk, aanhankelijk en een echte knuffelkont. Door zijn handzame formaatje pak je hem ook lekker makkelijk op voor een uitgebreide knuffelsessie. Wandelen is echt een feestje, hij loopt keurig aan de lijn en je hoeft hem zelden te corrigeren. Hij geniet met volle teugen van de schaarse momenten buiten het asiel, wat Petch betreft mag dat veel vaker! Petch is een gewoon een heerlijke, makkelijke hond om om je heen te hebben. Wie neemt deze lieverd voor altijd mee uit wandelen? 6 nieuwe foto's toegevoegd

Input 9 juni 2017: We stellen graag Petch aan u voor. Dit vrolijke kleine mannetje is een jonge hond. Hij is enorm speels en leergierig. Hij is tevens erg aanhankelijk en sociaal, echt een maatje voor het leven. Petch is erg nieuwsgierig en wil graag nieuwe dingen ontdekken, hij is meegenomen naar een wandelpark buiten het asiel en zijn gedrag was uitstekend. Hij loopt mooi aan de riem en kan goed met alle honden. Petch is gewoon zo ontzettend leuk! Hij is nog zo jong en wil de wereld nog ontdekken. Geeft u hem deze kans?

Video