nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Sumi - NL

Geboortejaar: juli 2019
Geslacht: Vrouwelijk
Maat: 55 cm of groter
Hoogte: 60
Gewicht: 15,5
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Kan met katten: Ja
Kan met kinderen (> 4 jr): Nee
Verblijfplaats: Opvang
Land:
Nederland
Toegevoegd:
04-01-2021

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Op sinterklaas avond landde Sumi op Nederlandse bodem en begon haar avontuur.

Ze zit bij mij in de opvang samen met een andere Podenco en 2 katten. Ik merk dat ze al vanaf de eerste minuut veel steun vindt bij mijn eigen hond, voor haar ontwikkeling is het dan ook van belang dat ze bij een andere hond geplaatst wordt. Sumi is van juli 2019 en komt bij een jager in Tenerife vandaan. Ze woonde daar op een berg en was dus buiten de jager en de roedel niets gewend. Mensen waren eng, vooral kinderen. Met volwassenen gaat het steeds wat beter alleen kinder zijn natuurlijk onvoorspelbaar dus die blijven eng. Scooters, fietsen en containers waren vreemde objecten. Maar nu een kleine maand later heeft ze zulke grote sprongen gemaakt! Buiten is alles leuk en interessant. Met andere honden gaat het altijd goed, de een wordt super enthousiast begroet en de ander iets minder. Buiten laat Sumi al wel wat jachtinstinct zien, vooral naar dingen die vliegen. Ze loopt keurig mee aan de lijn dus voor haar is het geen belemmering. In de tuin voelt ze zich het meest op haar gemak, daar doet ze lekker gek en maakt ze zoomies door heel de tuin. Spelen met speelgoedjes kan ze als de beste, knuffels met een piepje en flostouwen zijn haar favoriet. Met mandjes heeft ze niet zoveel, ze ligt veel liever naast je op de bank.
Aan het zindelijk worden heeft ze hard gewerkt. De grote boodschap ging meteen buiten maar binnen heeft ze de nodige ongelukjes gehad. Maar met belonen en het voorbeeld van mijn eigen hond doet ze nu netjes alles buiten. Ze heeft wel haar eigen routine ontwikkeld en doet alles liever in haar veilige omgeving, de achtertuin, in plaats van tijdens een wandeling. Nu geeft ze het aan door te gaan piepen en rondjes door het huis te lopen. Haar koosnaampje is dan ook piepmuis.

Ze vindt het heerlijk om auto te rijden, ze kijkt dan  naar buiten door het raam of doet gewoon een tukje. Tijdens de kerstdagen is ze mee geweest op familie bezoek, dit doet ze super goed. In het begin is het even spannend, vooral als het wat drukker in huis is maar al snel ging ze lekker onder een kleedje slapen. 
Sumi krijgt op dit moment speciale brokjes voor haar nieren. Omdat ze bij de jager alleen maar menseneten heeft gekregen, als ze al eten had, zijn haar waardes een beetje van slag. Niets verontrustends het moet alleen goed in de gaten gehouden worden. 
Sumi is 60  cm hoog en weegt op dit moment 15,5 kilo. Ze moet nog een kilootje of wat aankomen. 

Voor Sumi zoeken we een baas met geduld en ervaring met het ras. Omdat Sumi zich heel erg optrekt aan mijn hond, vooral in het leren dat mensen lief zijn en niet eng, zien we het liefst dat er al een stabiele hond (of roedel) aanwezig is. Ze toon wel tekenen van verlatingsangst dus daar moet nog aan gewerkt worden. Ik denk dat als ze daarbij steun krijgt van een stabiele hond dat het voor haar heel goed zou zijn. 
 Slapen doet Sumi op haar gedeelte van het bed, naast mijn eigen hond. Vroeg opstaan is niet echt haar ding, daar komt dan ook veel gekreun en gesteun bij kijken. Ze heeft meer de Spaanse mentaliteit, mañana mañana.

Sumi is met vlag en wimpel geslaagd voor de kattentest, ze speelt ermee en troost mijn oudje als ze een epileptische aanval heeft. Sumi is niet heel actief maar kan een lange wandeling wel waarderen. Bij jonge kinderen plaatsen wij Sumi liever niet omdat ze daar niet op haar gemak bij is, die zijn onvoorspelbaar en dus eng. Op dit moment kan Sumi een kwartiertje alleen blijven maar dit kan zeker nog opgebouwd worden. Als ze alleen in dan zit ze samen met mijn eigen hond in de woonkamer. Een bench is bij haar een no go, in plaats van een veilige plek geeft het haar stress en paniek.

Ben jij de geduldige baas met de stabiele roedel die Sumi haar foreverhome kan geven?

(Input 4 januari 2021)

Video