nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Sokkie

Geboortejaar: oktober 2016
Geslacht: Mannelijk
Maat: 0 - 40 cm
Hoogte: 38
Gewicht: 10
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Kan met katten: Ja
Kan met kinderen (> 4 jr): Ja
Verblijfplaats: Opvang
Land:
Nederland
Toegevoegd:
10-11-2020

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Achtergrond

Sok heette vanuit zijn eerste adoptieadres Milo. Echter, mijn standaard roep “komkom, soksok! (herdersuitspraak) reageerde meneer vanaf dag 1 op. Met zijn originele Spaanse naam Socrates was de bijnaam Sok(kie) snel gemaakt. Voor het gemak noemen we hem dus Sok in dit verhaal. Sok is dus eerder geadopteerd geweest. Sok liep echter erg slecht aan de lijn, leek een zeer sterk jachtinstinct te hebben (wilde overal achteraan) en trok enorm. Dit gecombineerd met medische problemen in het gezin maakte dat het hen niet lukte Sok te bieden wat hij nodig had. Met heel veel verdriet hebben zij na 3 maanden besloten afstand van hem te doen. Sok woonde daar samen met een andere Podenco waar hij erg goed mee ging. Sok bleek niet zozeer een heel groot jachtinstinct te hebben, maar erg onzeker te zijn. Hij wilde andere honden “wegblaffen” en vooral de controle hebben, maar wist hier niet goed mee om te gaan. Door de leiding te nemen was binnen een week het meeste ongewenste gedrag aan de lijn verdwenen.

Karakter

Sok is absoluut de knapste Podenco (orito) die we ooit op hebben gevangen. Een pláátje is het! Hij wordt door veel mensen “hertje” genoemd. En eigenlijk is dit misschien wel de beste beschrijving voor zijn karakter ook. Sok is wat schichtig voor onbekenden, maar ook o zo nieuwsgierig. Hij kan je een eeuwigheid bestuderen terwijl zijn grote oren van voor naar achter draaien, en iedereen krijgt een stiekem snufje. Aaitjes zijn voor de baas. In huis kan het veel tijd kosten om zijn vertrouwen te winnen. Het zou fijn zijn als in zijn nieuwe huis een rustige, stabiele andere hond is. Dit maakt dat Sok zijn vertrouwen vele malen sneller durft te geven. Is dat niet het geval, dan moet diegene zich er van bewust zijn en bereid zijn dat het mogelijk een tijd investeren is om het vertrouwen van Sok te winnen. Als dat vertrouwen eenmaal gewonnen is is Sok een grappige, lieve zachtaardige knuffel. Hij joelt van blijdschap als zijn favoriete mens binnenkomt (maar ook alleen voor zijn favoriet, de rest krijgt enkel een kwispel). Heeft z’n gekke renmomentjes en kan het af en toe niet laten om een slof of sok stiekem in zijn mandje te leggen.

Gedrag binnen

Sok kan goed alleen zijn en is zeer goed zindelijk. De eerste weken zal dat natuurlijk weer wennen en opbouwen zijn, maar op dit moment kan hij het zonder problemen minstens 10-12 uur ophouden (uitslapen is dus optioneel met dit ventje). Sok sloopt ook zeker niets. Hij heeft geleerd dat hij niet boven mag komen. In het begin deed hij dat soms nog even, om te kijken of je er nog was. (dat vonden wij niet erg, de regel was eigenlijk voor een andere opvanger die de katten niet met rust kon laten). Dit is vanzelf opgehouden. In het algemeen ligt hij lekker te slapen op de bank. Hij komt met regelmaat een knuffel bij je halen en als je naast hem zit gaat hij vast klaarliggen op zijn rug voor uitgebreide belly-rubs. Sok blaft niet in huis, tenzij hij knallen hoort, zijn favoriete mens thuiskomt óf in een baldadige bui als hij het niet eens is dat zin favoriete mens naar boven verdwijnt. Dat laatste is maar sporadisch en hij is zó blij als je dan weer even beneden komt dat het moeilijk is hem daarin te corrigeren (het blijft ook maar bij eenmaal, als je daarna weer naar boven gaat accepteert hij het gelaten). Kinderen zijn prima, maar wel oudere kinderen (8+) die Sok zijn grenzen accepteren. Kleine kinderen zijn onberekenbaar voor Sok en dit vind hij erg spannend. Hij wordt daar niet gelukkig van.

Andere dieren

De katten heeft Sok nooit naar omgekeken. Die vind hij stiekem een beetje eng, dus hij doet of ze niet bestaan. Ook op de kippen in de tuin en het varken reageert Sok nagenoeg niet, hooguit gaat hij ze even uit de weg. Bang is hij er ook niet voor.  

Verzorging

Nagels knippen, vacht verzorgen, tandjes onderhouden, het is allemaal geen probleem als je het rustig aanpakt en nadat je het vertrouwen hebt. Ook bij de dierenarts gedraagt hij zich voorbeeldig, al is het natuurlijk wel heel spannend.

Buiten lopen

Sok heeft een medium energieniveau. Dat houd in dat hij 3-4 maal per dag een half uur óf 2 maal per dag een uur naar buiten moet. Hij kan inmiddels perfect “naast” lopen, maar hij heeft het daarnaast ook echt nodig om aan de lange lijn te snuffelen, lekker rollen in het gras en gekke sprintjes te trekken.Het rennen naast de fiets vind Sok geweldig. Temper/ beperk het rennen (zowel aan de lijn als met de fiets) wel, anders krijgt hij last van zijn knokkeltjes. Dat kun je dan zien omdat hij er dan veel aan gaat likken waardoor ze kaal worden. Sok heeft geen angst voor auto’s, vrachtwagens, fietsen of ander verkeer. Rondom wegen de korte lijn aanhouden, het is wel eens voorgekomen dat hij in zijn enthousiasme zo de weg op wilde vliegen. Als het gaat schemeren of donker is loopt Sok wel alerter, hij gaat dan meer in “jachtmodus”. Dit is goed te corrigeren door dan met de korte lijn te lopen. Op een wegrennende kat kan hij ook reageren en in jachtmodus gaan. Hij is hier goed in te corrigeren.  

Contact met andere honden buiten

Sok heeft in het verleden heftig gereageerd op andere honden. Dat gaat nu goed, hij heeft geleerd ze te negeren in het voorbijgaan en rustige stabiele honden kan hij zelfs contact mee maken. Is de andere hond zelf heel heftig, dan kan sok nog even terugvallen en beginnen met blaffen. In het algemeen is het ontmoeten van andere honden simpel; Sok vind het spannend en weet niet goed wat hij moet doen. Hij wil wel snuffelen, maar dan komt hij zo dichtbij en bedenkt zich dan pas dat hij dat heel eng vind. Dan kan hij blaffen. Corrigeer dit en/ of loop samen een stukje op. Dan is het al snel goed. In het hondenpark doet Sok het uitstekend. De eerste paar maal dat hij een nieuwe hond ontmoet is het even afwachtend en trekt hij zich terug (of blaft een paar maal heel stoer om vervolgens weg te rennen). Daarna is het goed. Echt spelen doet hij nog niet buiten (met andere honden). In dit omheinde gebied vind hij het heerlijk om lekker los te rennen.

Andere locaties

Sok kun je gerust overal mee naar toe nemen, het is een keurige gast. In de auto gaan is een beetje spannend, maar eenmaal in de auto gaat hij rustig liggen. Zorg wel dat hij niet net daarvoor gegeten heeft, dan kan hij soms misselijk worden en overgeven. Bij anderen is hij rustig en beleefd. Hij kan zich het gehele bezoek vermaken met het bestuderen van de andere mens. Een snoepje neemt hij graag aan en als het héél erg goed ging in zijn ogen, dan mag er bij vertrek zelfs even een beetje gekroeld worden. Andere dieren zijn geen enkel probleem. Katten negeert hij en in huis kan hij eigenlijk met alle honden (mits niet te druk) prima overweg. Waar het buiten spannend is, is het binnen de normaalste zaak van de wereld. De honden waar sok mee heeft gewoond speelde sok ook echt mee.

Het nieuwe gezin

  • Is een bofkont met deze grappige, zachtaardige knapperd!
  • Kan prima al andere dieren hebben, een andere hond is zelfs een pré, al moet een andere hond niet te druk en dominant zijn.
  • Heeft kinderen ouder dan 8, kleine kinderen zij te druk en onberekenbaar. Deze kinderen begrijpen en respecteren dat dit een hondje is dat niet wil als hij niet wil.
  • Is bereid om de tijd te nemen om het vertrouwen te winnen.
  • Heeft eerder honden gehad.
  • Heeft kennis van jachthonden en/ of angstige honden.
  • Is bereid 1,5 tot 2 uur per dag actief bezig te zijn met Sok.
  • Vind een maatje voor het leven die alles voor je over heeft!

(Input 10 november 2020)

Video