nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Isa

Geboortejaar: februari 2011
Geslacht: Vrouwelijk
Maat: 0 - 40 cm
Gewicht: 11
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Verblijfplaats: Opvang
Land:
Nederland
Toegevoegd:
08-08-2020

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Algemeen

Isa is een prachtige, stoere maneto. Ze is grover gebouwd dan de gemiddelde maneto, wat maakt dat, zeker als ze lacht, ze wat weg heeft van een pitbulletje. Een stoere meid! Haar ribben hebben bulten en deuken. De oorzaak daarvan is niet te achterhalen, maar het valt te raden… Isa heeft dan ook wat tijd nodig om je te vertrouwen. Inmiddels begroet ze iedereen die binnenkomt blij, maar voor de échte vertrouwensband heb je wat meer geduld nodig. Heb je die eenmaal? Dan wijkt ze niet meer van je zijde. Isa is een meid voor de flinke wandelaar, hardloper of in elk geval echt buitenmens. 

De afgelopen jaren heeft Isa al in Nederland gewoond, vanwege gezondheidsredenen moest haar vrouwtje haar en haar maatje (wie reeds geadopteerd is) afstaan. Al 2 jaar kon Isa om dezelfde reden niet meer uitgelaten worden. Ontzettend sneu, er is geen ander die liever en flinker loopt dan Isa!  Ook heeft het geresulteerd in een behoorlijk overgewicht, wat inmiddels al flink gereduceerd is. Isa is een knuffel, ze komt vaak bij je voor wat aandacht en als je thuiskomt, dat gooit ze haar voorpootjes in de lucht, zonder tegen je aan te springen. Als ze vindt dat ze te lang geen aandacht heeft gehad, komt ze bij je en zodra je oogcontact maakt zet ze haar “drama ogen” op en gaat ze zachtjes jammeren. Je kan niet anders dan smelten dan. Ze houdt niet van op schoot of tegen je aan, maar naast je liggen vind ze fijn. Ze wil heel graag bij je zijn. Ze is heel voorzichtig en kan zonder problemen met kinderen. Een maatje heeft ze de afgelopen 4 jaar gehad, dit vond ze erg fijn. Met andere honden is ze kalm en vriendelijk. Buiten is alles anders. Daar wordt Isa echt wie ze is. Isa is blij, zelfverzekerd en onvermoeibaar, en ook hier wijkt ze niet van je zij. Isa is een maatje voor de echte buitenmens!

In huis

Binnen is Isa rustig. In het begin zal ze vaak opstaan als jij dat doet, maar na een poosje vertrouwt ze het en blijft ze lekker liggen (tenzij er kans op eten is). Verder vindt Isa het niet fijn als iets anders dan anders is. Dat maakt haar ongemakkelijk. Weer komen de drama ogen dan om de hoek kijken, ze heeft zo’n sprekend koppie met ogen die je doen smelten…  Ze doet er verder niets mee, ze kijkt alleen heel moeilijk dan. Ze maakt niets kapot en heeft nog nooit een ongelukje gehad. Isa is (verbaal) waaks. Een raam direct op de straat is dus niet handig. Dat is nu wel het geval, wat we oplossen door de gordijnen dicht en (als we er niet zijn) muziek aan. Dat werkt goed. Een bench zou overwogen kunnen worden, maar zal ze aan moeten wennen, is ze niet mee bekend. Isa kan verder prima alleen zijn. Bezoek kondigt ze aan en soms blaft ze nog even als ze over de drempel komen. Daarna gaat het knopje om en begroet ze de visite opgewekt, zonder opdringerig te zijn. Ze gaat met iedereen voorzichtig om. Ook kleine kinderen zijn geen probleem. Het gekke is, waar ze soms nog schrikachtig kan reageren van onverwachte bewegingen van mensen, kunnen kinderen gerust op haar afrennen bijvoorbeeld, dat doet haar niets. Kinderen vertrouwt ze volledig.

Wandelen

Buiten is de grote liefde van Isa. Waar ze binnen soms nog wat onzekerheden heeft, buiten verdwijnt dit als sneeuw voor de zon en wordt ze écht wie ze is, een blije, dappere ontzettend trouwe en onvermoeibare metgezel! Ze is meteen enthousiast als ze doorheeft dat ze mag lopen, en gaat diréct doodstil zitten als ze de riem ziet, zodat je aangelijnd kan worden. De achterbak springt ze zelf in, zelfs al hebben wij een hoge hatchback. Knap voor zo’n klein (en zwaar) ding! Aan de lijn trekken doet ze niet, al loopt ze wel graag een paar meter voor je (vinden wij prima). Ze begrijpt het commando “wachten” en “andere/ deze de kant”. Bij elke kruising kijkt ze steeds vaker even achterom om te zien of ze moet bijsturen. Zeg je: “Deze kant” als ze naar de verkeerde weg neigt, dan stuurt ze diréct bij en is dan ook erg trots op zichzelf. Ze heeft een lekker flink wandel tempo, dat ze uren vol kan houden. Het enige waar ze nog blijer van wordt is rennen. Helaas zijn wij geen hardlopers, maar aan Isa zou je (uiteraard na opbouw) een goed hardloopmaatje hebben! In elk losloopgebied kun je Isa gerust loslaten. Ze blijft bij je. Een jachtinstinct heeft ze niet of nihil. Roep je haar aan dan komt ze meteen en ze houdt altijd in de gaten waar je bent en of je nog wel in de buurt bent. Isa kán sporadisch naar (grote) honden blaffen aan de lijn, maar wij vermoeden dat dat snel over is nu haar maatje een ander huis gevonden heeft (de initiator). In een hondenpark begroet ze mensen enthousiast en voorzichtig, ook andere honden begroet ze even rustig. Ze is nog geen hond tegen gekomen waar ze niet mee kon. Isa heeft geen angst voor auto’s, motoren, vrachtwagens en al het andere wat herrie maakt, ook niet als het vlakbij komt.

Met andere dieren

Isa kan dus goed met andere honden. Ze is rustig naar ze. Echt spelen heeft ze nog altijd niet gedaan, maar ze benadert alle honden vriendelijk. Ook katten kan Isa goed mee samen, al neigt ze er in het begin toe om ze even op te jagen (onze katten zitten gerust naast haar op de grond). Vogels laat ze ook graag opvliegen, maar Isa is hier goed leerbaar in. Ze heeft niet een intense focus. Andere dieren, van varken tot koe, Isa accepteert het alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Verzorging

Onlangs is Isa haar gebit grondig gereinigd. Nageltjes knippen vind ze héél spannend, maar laat het wel toe. Isa heeft een hekel aan water, maar ook wassen accepteert ze, al kijkt ze erbij of ze gemarteld wordt. Isa is dus te zwaar. Ze woog bijna 12 kilo waar rond de 9/ 9,5 goed zou zijn. Er is inmiddels al een dikke kilo af, maar hier moet nog verder aan gewerkt worden dus. Een anti-schrokbak is een flinke aanrader, Isa heeft altijd (veel) haast. Je kan gerust eten wegpakken, als je een intens teleurgesteld gezichtje aankan. Isa heeft een anti- ontsnappingstuigje gekregen van de stichting, maar dit vind ze nog giga spannend. Omdat ze buiten geen enkele angst heeft, geen jachtinstinct en perfect luistert, draagt ze momenteel een bandje.

Tot slot

Isa kan soms wat onzeker zijn in huis, maar elke week verbeterd dit nog verder. Zou zij een echt thuis hebben zijn we overtuigd dat dit helemaal verdwijnt, als we zien hoe elke week dit vermindert. Ze is ontzettend grappig en elk stapje dat ze verder zet geeft énorme voldoening! Ze is een stoer (nou ze oogt stoer in elk geval) en een zo ontzettend trouwe lieverd. En het feit dat ze echt los kan lopen (veilige gebieden) maakt haar (voor de gemiddelde podenco) extra bijzonder. Jij bent belangrijker voor haar dan wat dan ook. Isa is intelligent en heel goed leerbaar, ze wil heel graag! Cursussen volgen met haar is dus een supercombi. Het kan niet anders dan dat Isa heel snel een maatje voor het leven vindt.

(input 8 augustus 2020)

Video