nlenes
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Jynx

Geboortejaar: april 2012
Geslacht: Vrouwelijk
Maat: 40 - 55 cm
Gewicht: 15
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Kan met katten: Nee
Verblijfplaats: Opvang
Land:
Nederland
Laatste update: 05-11-2020
Toegevoegd:
29-05-2020

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Update 5 november 2020: Sjinkie wil nog één keer verhuizen

Een paar maanden geleden kwam Sjinkie bij ons in de opvang. In het begin was ze heel onzeker en verstopte zich het liefst in een hoekje. Na een week kwam ze wat vaker te voorschijn. Een paar maanden later hebben we nu een vrolijk podencootje in huis. Inmiddels is ze helemaal opgebloeid: Jynx noemen we daarom liever Sjinkie: ze is parmantig en eigenzinnig, slim en aanhankelijk, met een knuffelzachte stoffering en ogen van fluweel. Sjinkie is kniehoog, 8 jaar oud en heeft in haar hele leven nooit langer dan een paar jaar (vaak korter) bij dezelfde baasjes mogen wonen. Ze zoekt nu haar gouden mandje. Niet voor een paar maandjes of een paar jaar, maar deze keer voor de rest van haar leven.

Wandelen

Wandelen doet Sjinkie graag, maar ze zou het liefst vooraf willen weten waar de wandeling naartoe gaat. Een dorpsstraat met brommers en vrachtwagens, dan blijft ze liever thuis. Rijdt zo'n lawaaimaker vlak langs haar, dan wil ze zo ver mogelijk wegkruipen. 's Avonds een ommetje in het donker hoeft ook niet zo nodig. Naar bos of hei? Dat vindt deze jager geweldig. Een dag niet gejaagd is een dag niet geleefd volgens Sjinkie. Allemaal prima, maar wel aan een lange lijn, voor het geval de eekhoorns die dag niet snel genoeg zijn.

In huis

In huis is ze nu, na 5 maanden, heel zelfverzekerd. Ze gaat graag haar eigen gangetje. Ze doet haar dutje met dr koppie onder een dekentje, blaft een keer als mensen langs onze tuin lopen (goede waakhond zullen we maar zeggen) of gaat op speurtocht door de tuin. Ze luistert redelijk goed en kijkt je dan trouwhartig aan - ja, ze weet hoe ze haar mensen moet paaien. Ook met andere honden kan ze goed overweg, zoals je op de foto's ziet. Maar ondertussen is ze ook een echte podenco. Als ze iets in haar koppie heeft, zit het stevig tussen de oren en blokkeert daar de boel. Het stuk kaas op het aanrecht (waar ze gelukkig amper bij kan), wild in het bos of een kat in de tuin: Sjinkie gáát ervoor. Dat is vooral aandoenlijk, zo'n vastberaden hondje.

Verlanglijstje

Waarom Sjinkie nog niet geadopteerd is? Geen idee. Misschien haar voorgeschiedenis, haar leeftijd? Of de eisen die ze stelt? Sjinkie wil graag een rustig huis met tuin en een hondenmaatje. En baasjes die ervaring hebben met hondjes die wat angstig zijn, of mensen die van zichzelf weten dat ze geduld zullen hebben met Sjinkie. Zodat ze rustig kan wennen aan wéér een nieuw huis dat (zekerweten) haar thuis gaat worden. Je krijgt er veel liefde voor terug, al duurt dat even. Het is sowieso ontroerend om te zien hoe zo'n klein dapper ding zich ontwikkelt van een angstig hoopje hond naar een parmantig en aanhankelijk hondenmaatje.

Wil je meer weten over Sjinkie: gewoon even bellen! (8 nieuwe foto's toegevoegd)

Update 1 juli 2020: 6 weken later: Jynx 2.0

Wie staat er bij de deur te trappelen van blijdschap als een van ons thuiskomt? Jynx! Ze is nu 6 weken bij ons en het gaat heel goed met haar. Het is een feest om te zien hoe dit hondje uit haar schulp kruipt. Een vrolijke Jynx, daar worden wij vrolijk van!

Wat we ontdekt hebben de afgelopen weken:

Geen angsthaas

Het enige waar Jynx niet van houdt is drukte. Zoals langsrijdend gemotoriseerd verkeer, hard pratende mensen, spelende kinderen, fietsers in iets mindere mate. Aan onbekende mensen en situaties moet ze even wennen. Dat heeft bij ons in het begin best een tijdje geduurd, maar nu zoekt ze steun bij ons en durft ze veel meer aan. Dit is echt heel anders dan wij aanvankelijk verwachtten, zie het vorige bericht over Jynx. Als ze slaapt kruipt ze nog steeds graag weg onder een dekentje.

Zelfverzekerd

En dit zal helemaal raar klinken als je dat eerste bericht over haar gelezen hebt: in een voor haar vertrouwde omgeving is Jynx zelfverzekerd. Tegenover honden sowieso. Ze is vriendelijk maar durft ook een snauw te geven als een hond opdringerig is. Tegenover mensen gooit ze haar charmes in de strijd, trekt een alle schattigst snuitje en probeert zo dingen gedaan te krijgen. Dat maakt haar ook heel grappig en mooi om naar te kijken: niks zielig, deze dame weet wat ze wil. Haar baasje moet haar wel duidelijk vertellen wat wel en niet mag. Ook in de eerste weken, als ze nog moet wennen en zich angstig gedraagt, is het goed om hier alvast rekening mee te houden.

Natuurliefhebber

Jynx gaat, als ze gewend is, graag mee wandelen. Vooral in de bossen, op de hei en andere natuur vindt ze geweldig. Ze loopt inmiddels onbevangen snuffelend rond. Als je haar nu tegenkomt zou je haar niet herkennen: de staart zit niet meer tussen de pootjes maar zwiept in een mooie krul achter haar aan. Langsrijdend verkeer vindt ze nog wel spannend, maar ook dit gaat steeds beter.

Voor de hardlopers: er is een begin gemaakt met hardlopen. Dat vindt Jynx leuk. Ze rent enthousiast mee en leeft zich lekker uit. Op dit moment zijn het nog korte stukjes. Ze is al 8 jaar en niet zo groot, we verwachten daarom geen topprestaties van haar.

Ondernemend tiepje

Ze wordt steeds nieuwsgieriger. Slapen doet Jynx nog altijd het liefst in de bench, maar buiten rondscharrelen, een dutje in de zon en even blaffen naar voorbijgangers vindt ze ook leuk. Ze gaat gewoon mee als we op bezoek gaan bij vrienden. Ook daar gaat ze na een korte gewenning op ontdekkingsreis door de tuin en durft ze na een tijdje op mensen af te stappen.

Omdat wij graag kamperen hebben we besloten Jynx, met bench en al, gewoon mee te nemen. Op de camping ligt ze het liefst in de camperbus, in een afgeschermd hoekje voor de bestuurdersplaats. Ze is op de camping (uiteraard) altijd aangelijnd. Als het ons beter uitkomt gaat ze in de bench, ook geen probleem. Autorijden vindt ze niet zo leuk. Maar de wandelingen vanaf de camping maken veel goed denken wij. 12 nieuwe foto's en een video geplaatst.

Input 29 mei 2020: Lief en onzeker, Ben jij Jynx' veilige haven?

Kijk 'ns naar dat lieve koppie! Die mooie ogen... Dit is Jynx. Ze is 8 jaar oud, een klein podencootje van 45 cm hoog (schoft). Zou je haar niet willen knuffelen? Je hebt dan wel een beetje geduld nodig, want Jynx vindt de buitenwereld, en alle onbekende mensen die daar rondlopen, een beetje eng.

Dit typeert Jynx

Waarschijnlijk heeft Jynx als pup & puber weinig contact gehad met mensen. Mogelijk alleen met harteloze jagers die een hond als een ding zien. In ieder geval heeft niemand de moeite genomen om haar als jonge meid de wereld te laten ontdekken. Jynx vindt de buitenwereld daarom erg spannend, en als het even kan kruipt ze het liefst onder haar dekentje. Ze mijdt onbekende mensen. Als ze in de tuin is, blaft ze naar geluiden op straat. Mee wandelen wilde ze in het begin al helemaal niet.

Wat voor baas zoekt ze?

Slecht gesocialiseerd noemen we dat. En daar kun je wel wat aan doen, al is het onwaarschijnlijk dat Jynx ooit een vrolijk allemanshondje wordt.

We zoeken voor Jynx daarom een ervaren hondenmens. Iemand met veel geduld en een groot hart. Kortom, een baas die de tijd neemt om Jynx te laten wennen aan haar nieuwe huis. Maar ook een baas die haar duidelijkheid geeft, en haar ondersteunt bij haar verlate ontdekkingsreis door de wereld. Zo kan Jynx toch nog ontdekken dat de wereld ook leuk kan zijn.

Jynx zou heel goed passen in een rustig huishouden zonder kinderen. Wie de tijd neemt om haar te laten wennen, kan nog best wat bij haar bereiken. Verwacht geen wonderen. Toch is aan veel situaties een mouw te passen. De drukte van bezoek hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn, als Jynx maar de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek ‒ waar mensen en kinderen haar met rust laten.

Jynx' bonuspunten

Ben je er nog? Want nu komen belangrijke pluspunten.

  • Dat Jynx graag op haar veilige plek ligt, is ook wel weer makkelijk, bijvoorbeeld als je even weg moet.
  • Jynx is niet zo groot, schofthoogte 45 cm.
  • Ze is zachtaardig. Ook al vindt ze het niks als je aan haar zit, ze zal niet grommen of happen. Ze ondergaat het.
  • Eenmaal gewend is ze heel lief voor 'haar' mensen en honden. Dan is ze ook redelijk ontspannen. Dat kun je wel zien op de eerste 7 foto's. Die zijn gemaakt bij de baasjes waar ze afgelopen twee jaar gewoond heeft, tot een van hen erg ziek werd. Foto's 8 en verder zijn gemaakt bij ons,  het gastgezin: je ziet een onzeker hondje dat graag weg kruipt. Toch zien we na anderhalve week al vooruitgang, vooral als je geen druk op haar zet.
  • Nog een mogelijk pluspunt: wie wel veel tijd en geduld heeft, maar geen lange wandelingen meer kan maken: dat vindt Jynx niet heel erg. Al kun je Jynx natuurlijk wel leren hoe leuk wandelen, snuffelen en ontdekken is. Dat zou fantastisch zijn!
  • Verder Jynx is met acht jaar bijna een senior, en ook dat kan een voordeel zijn. Ze is minder actief en verwacht daarom geen spannende actie van haar baas.

Jynx' leventje tot nu toe

Jynx is naar Nederland gekomen toen ze 5 jaar oud was, zo'n drie jaar geleden. Bij haar laatste baasjes had Jynx het, als wereldvreemd hondje, goed voor elkaar. Een grote tuin, hondenvriendjes en geduldige, lieve baasjes. Ze kon de grote, boze buitenwereld laten voor wat die was.

Nu is ze dus noodgedwongen bij ons in de opvang. Inmiddels zo'n 2 weken. Dat ze bij ons werd achtergelaten moet voor haar een hele schok zijn geweest: ze zat een week lang in een bench in de woonkamer. Ze wilde alleen naar buiten voor het hoognodige, én als ze een kat hoorde krijsen. Want Jynx is 'dol' op katten. Dan rent ze opgewonden langs de heg en zie je ineens een heel ander hondje. Een echte jager - een goed omheinde tuin is dus belangrijk. Jynx kan absoluut niet samenwonen met katten, of andere kleinere dieren.

Jynx' laatste ontwikkelingen

In de eerste week dat ze bij ons was, mocht ze bij komen van de schok. Inmiddels zien we dat Jynx ‒ met zachte drang ‒ iedere dag een stapje vooruit doet. Ze gaat nu uit zichzelf de tuin in om daar een beetje rond te snuffelen. Staat bij de deur te kwispelen als wij thuis komen van een wandeling met onze honden. Na de eerste week mochten we haar aaien, maar niet van harte. Inmiddels lijkt ze aaien fijn te vinden. Ook komt ze nu als je haar naam roept. We zijn er nog lang niet, maar er is vooruitgang. Dat is het belangrijkste. En hartstikke mooi om te zien.

Ben jij een hondenmens met ervaring? Heb je tijd en geduld om Jynx te laten wennen aan haar nieuwe leven? Dan vertellen we je graag meer over Jynx.

 

Video