nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Sienna (Berta)

Leeftijdscategorie: 4-8 jaar
Geboortejaar: maart 2014
Geslacht: Vrouwelijk
Maat: 40 - 55 cm
Gewicht: 18
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Verblijfplaats: Opvang
Laatste update: 2018-12-22
Land: Nederland
Toegevoegd: 29-08-2018

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Update 22 december 2018: Sienna is nu 4 maanden bij ons. Ze kwam als onderdanig/angstig hondje, maar dat gedrag lijkt aangeleerd, daarmee heeft ze in het verleden waarschijnlijk het meeste succes gehad bij mensen. Inmiddels zien we veel meer van de hond die ze (ook) is: een speelse, ondernemende podenco die gek is op wandelen en aandacht. Nog steeds kan ze opeens terugdeinzen en angstig reageren, maar dat gebeurt steeds minder. Op gegeven moment begon ze zelfs te spelen met een knuffel. Omhoog gooien en dan erachteraan jagen alsof het een prooi is: prachtig om te zien hoe een hond als zij leert te genieten van spel. Nu is ze zo ver dat wij mogen meedoen, zonder dat ze weg deinst. Voorzichtig nog, maar het begin is er. Sienna is een lieve hond die heeft laten zien dat ze zich makkelijk aanpast aan een nieuwe omgeving, als je haar de tijd geeft om te wennen en haar de hemel in prijst als ze goed haar best doet. 

In het kort:

Ze is graag bij je, maar kan bij ons - met twee andere honden erbij - ook prima een paar uur alleen zijn. Als ze daarvoor en erna maar genoeg beweging en aandacht krijgt. Een speelmaatje zou ze fantastisch vinden.

Als gezegd, een actieve hond: naast wandelen gaat ze mee hardlopen, rennen naast de fiets en ook canicrossen (onze buurman 'leent' haar graag hiervoor. Er zijn altijd veel andere honden en mensen bij, dat gaat prima. (Zie filmpje en foto).

Ze heeft een sterke jachtdrift, maar wil ook graag gehoorzamen. Als ze een prooi heeft opgemerkt, is het niet moeilijk om haar snel weer rustig te krijgen. Of ze ooit los kan, is de vraag. Bij ons - veel reeën en ander wild - laten we haar niet los.

Ze kent de belangrijkste commando's. Nieuwe commando's leert ze snel. Een baas met geduld is wel belangrijk. Sienna onder druk zetten werkt averechts. Dan schiet ze in een onderdanige sorry-dat-ik-besta-modus, met positieve aandacht kom je véél verder.

Nu ze zich sterker voelt, durft ze af en toe uit te vallen naar onzekere honden, dit is makkelijk af te leren en daar wordt nu aan gewerkt.

Sienna heeft een schofthoogte van tegen de 50cm., omdat ze licht is (plm 18 kg) oogt ze niet zo groot.

Bij een nieuwe baas zal ze waarschijnlijk weer beginnen met schuchter, angstig gedrag, maar laat je daardoor niet in de luren leggen. Met zachte maar duidelijke hand komt er een geweldig hondje tevoorschijn! 5 nieuwe foto's en nieuwe video toegevoegd

Sienna is nu 2 weken bij het opvanggezin en het gaat erg goed. Ze beweegt als een ree: lichtvoetig en elegant. En net als een ree is ze een tikje schrikachtig. Ze is gewoon niet zo veel gewend, maar ze wil wel graag de wereld ontdekken. Ze heeft daardoor veel geleerd in de twee weken dat ze nu bij ons is.Daar ligt ze, op haar rug met haar oogjes dicht. Ik kriebel op haar buik en dat vindt ze heerlijk. Wat een scheet. Ze wil graag contact met je, en bevestiging dat ze erbij hoort (welke hond wil dat niet?). Dat ze je aandacht moet delen met twee andere honden, dat de radio aanstaat, dat er regelmatig wildvreemde mensen over de vloer komen: ze kan er prima mee overweg. Als je maar laat weten dat je blij bent met haar, bloeit ze op en heb je een heerlijke hond met best wel wat incasseringsvermogen. Maar als ze even later schrikt omdat je iets doet wat ze niet verwacht, kan ze zomaar een tijdje bij je uit de buurt blijven. In het ergste geval doet ze een plasje, meestal op een kussen of kleedje… Beter dan op de vloer. Een kleedje kan in de wasmachine. We denken dat dit plasgedrag vanzelf minder wordt zodra ze meer heeft meegemaakt. De zakken met plastic afval op donderdagochtend langs de straat, een mens die zijn tanden poetst: ze kijkt alsof ze water ziet branden. Maar de keer erop gaat ze op onderzoek uit en is de schrik al veel minder. Het is vooral ook binnenshuis dat ze zich afwachtend of zelfs onderdanig opstelt. Misschien heeft ze nooit in een huis gewoond, en weet ze niet wat er van haar verwacht wordt? Buiten is ze veel zelfverzekerder. Aan de korte riem loopt braaf mee. Andere honden worden welwillend besnuffeld. Aan een langere flexi-riem geniet ze van de vrijheid, snuffelt er op los, bestudeert ze schapen en duikt op eenden af – ze heeft een pittig jachtinstinct, of ze ooit los kan lopen is de vraag. Ze laat zich wel makkelijk corrigeren. Blijft meestal netjes aan één kant van de weg alsof ze geleerd heeft om aan een lange riem te lopen. Best makkelijk als je nog twee honden bij je hebt. Onze ervaring na slechts twee weken: een makkelijke hond die zich goed laat leiden. Mogelijk gaat alles zo soepel omdat ze een voorbeeld neemt aan onze honden (beide podenco’s via Podencoworld) die als doorgewinterde Nederhonden de rust uit stralen die zij zo nodig heeft. Sienna moet nog veel leren en ervaren, maar met haar baasgerichte houding en nieuwsgierigheid komt dat vast wel goed.

Geschiedenis uit het asiel Tierra Blanca Tenerife:

Update 11 juli 2018: Onze lieve Berta heeft het erg moeilijk in het asiel. Ze heeft veel last van ontstoken oogjes door de warmte en het stof van de patio en deze kunnen hier helaas ook niet goed genoeg verzorgt worden in deze condities. Ook haar neusje is helemaal verdroogt met korstjes omdat ze deze continue door het hek duwt als ze ons ziet lopen hopend dat ze wordt opgemerkt, mee mag of in ieder geval op zijn minst een aai over haar koppie krijgt. Berta verlangt ontzettend naar liefde, naar een rustig en veilig plekje en ze heeft duidelijk niet genoeg meer aan onze kleine beetjes. Deze kleine beetjes ook nog eens moeten delen met lompe drukke hondjes die haar dan weer weg duwen of omver lopen wanneer ze eindelijk aandacht krijgt, daar heeft ze steeds meer moeite mee. Het blijft voor nu nog altijd bij een snauw, een grommetje of hoog uit een "hap in de lucht" richting die lompere hondjes maar ook dan wordt ze 9 van de 10 keer niet serieus genomen, gelukkig maar want de spanning hangt hierdoor toch zeker in de lucht tijdens de knuffelmomentjes. De rest van de tijd is er absoluut niks aan de hand, geen spanning, niks, gewoon gezelligheid en meestal liggen ze zelfs, ondanks de warmte samen met zijn allen als echte podenco’s tegen elkaar "opgerold" in een rustig hoekje van de patio. Ik zal niet zeggen dat ze wegkwijnt want daar is Berta zeker een té "trotse" dame voor maar ze is zonder enige twijfel, op zijn minst, diep ongelukkig. We hopen dat er snel iemand haar opmerkt. Een baasje met heel veel tijd, liefde en begrip voor haar. Als enigste hond waar ze al die liefde kan geven en krijgen waar ze zo enorm naar snakt, of een familie met een rustige roedel waar ze ook nog eens van lieve, rustige en begripvolle maatjes kan genieten...dat zou een droom zijn! 2 nieuwe foto's en een video.

Update 12 maart 2018: Ruim 2 maanden verder en helaas is er nog steeds niks veranderd voor onze mooie Berta. Ze heeft duidelijk last van de drukte in het asiel. De vele nieuwe aankomsten en dus nieuwe groepen zorgen altijd voor strubbelingen, spanning en onrust en Berta probeert dit allemaal altijd zo ver als mogelijk te ontlopen. Een rustig plekje in de patio vinden deze dagen is dan ook geen makkelijke taak helaas! Rustig, aanhankelijk, geduldig, gehoorzaam en baasjesgericht...Berta zal haar plek nooit vinden in het asiel, ze hoort in een zachte mand bij een lief en begripvol baasje! Hierbij 4 nieuwe foto’s in de hoop dat dat speciale baasje haar zo snel mogelijk opmerkt en in haar/zijn armen, hart en huis neemt. Berta staat te popelen!

Input 25 januari 2018: Berta is een prachtig en aanhankelijk podenco meisje. Ze is onderdanig, kwetsbaar en gevoelig en vindt de drukte van het asiel maar niks. Toch weet ze haar “mannetje” te staan en zich te laten respecteren zonder strubbelingen. Ze kan goed met de andere hondjes, zowel reutjes als teefjes en stelt hun gezelschap wel op prijs ook al zie je haar nooit enthousiast spelen. Het is voor haar gewoon te druk hier. Ze zoekt liever een rustig hoekje op en trekt graag haar eigen plan. Tenzij er iemand in de buurt van de patio’s komt, dan houdt ze je continue in de gaten in de hoop dat je haar opmerkt en een knuffel komt geven. Ze is gek op zachte knuffels! Koekjes staan als tweede op haar hobby lijstje, al heel snel na knuffelen. En al snel daarna komt wandelen! Ze kan heel netjes aan de riem lopen en bloeit helemaal op wanneer je haar uit de drukte van de patio haalt. Ze geniet dan intens en huppelt dan heel trots en dankbaar naast je. Berta verlangt enorm naar een beetje aandacht. Ze is gewoon heel graag stilletjes in de buurt. Als ze rustig naast je mag liggen is ze al het dankbaarste hondje van de wereld. Als je haar dan kriebelt gaan haar oogjes met een diepe zucht dicht. Berta is absoluut niet lomp of opdringerig en juist heel voorzichtig en zacht. Ze vind het helemaal niet fijn wanneer ze weer eens weg geduwd of omver wordt gelopen door één van de drukkere hondjes. Toch gaat ze nooit verder dan een “snauw”, een kort gegrom of op zijn ergst een hapje in de lucht als waarschuwing, maar helaas nemen de meeste hondjes dit niet serieus van haar en loopt ze bijna altijd uiteindelijk met een gezakt kopje weg om later, op een rustiger moment, een tweede poging te wagen om haar welverdiende portie aandacht te krijgen. Ze heeft veel moeten inleveren en is duidelijk niet blij in het asiel. We hopen dat ze snel een eigen familie vindt die er elke dag weer voor haar zal zijn en waar ze al haar liefde kwijt kan. Wie weet zal ze dan ook weer enthousiast durven te kwispelen en zal die trieste blik van haar ogen verdwijnen. Berta verlangt naar een rustige, zachte, warme mand bij een lieve familie...

Video