nl en es
LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

 

Pashja

Leeftijdscategorie: Jonger dan 1 jaar
Geboortejaar: 2017
Geslacht: Vrouwelijk
Maat: 40 - 55 cm
Gewicht: 14
Gesteriliseerd/gecastreerd: Nee
Verblijfplaats: Opvang
Land: Nederland
Toegevoegd: 09-01-2018

Omschrijving

In de opvang in Nederland:

Pashja werd zwervend in Nederland gevonden en is in huis genomen door een mevrouw die zich naderhand heeft gemeld bij Podencoworld of wij wilden helpen. Na Pashja bij alle instanties te hebben aangemeld en de eigenaar zich niet heeft gemeld binnen de twee weken, plaatsen wij haar hier nu.

Na de verhuizing van opvang adres 1 naar het huidige opvangadres had ze duidelijk nog last van stress in d’r kleine lijfje en lieve koppie. Het is niet niets om als pup gedumpt te worden en dan opeens bij vreemde mensen en huisdieren te komen die wel heel lief maar ook heel onbekend zijn. Het huis waar ze nu verblijft is erg rustig en ook de omgeving is niet al te druk en samen met de twee oudere en inmiddels behoorlijk rustige podenco’s krijgt Pashja wat meer de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en nieuwe omgeving.

Pashja is een vrolijke en erg energiek whippet/greyhound pup met een bijzonder zacht en teer maar ook open karaktertje. Haar fijne vachtje voelt zijdezacht aan en er ligt een prachtige glans overheen. Ook is ze een zeer aanhankelijk hondje dat graag tegen je aankruipt en met haar snoetje in je nek in slaap te valt. In het begin leek ze behoorlijk timide, maar daar komt gelukkig verandering in en laat ze duidelijk zien dat ze van speelmomentjes erg geniet en wordt helemaal blij als je samen met haar speelt. Dus even lekker met haar spelen, een dik touw of grote knuffel weggooien zodat ze die kan vangen en terugbrengen. Ook touwtrekken vindt ze wel leuk, maar het hoeft allemaal niet zo lang. Het is ook goed om haar spelmomenten ook weer af te bouwen in intensiteit, omdat ze anders door dolle heen raakt en niet meer van ophouden weet.

Nieuwe situaties vindt ze spannend, maar is er niet angstig voor. Wel is het zo dat waarschijnlijk daarom tijdelijk minder zindelijk is. Vooral de eerste dagen bleef ze drinken en plassen in huis. Zaak is om daar niet echt veel aandacht aan te besteden en gewoon opruimen. Buiten aan de lijn is leuk en dan wil ze nog al vergeten dat buiten aan de lijn behalve leuk wandelen en spelen ook nog een plas en een poep gedaan moet worden. Dus als ze dat wel doet wordt dat beloond met lieve woorden. In de anderhalve week dat ze hier is gaat het al stukken beter, maar er moet nog aan gewerkt worden. Het is fijn dat er ook een tuin is waar ze eventueel ook een plas mag doen. Dit helpt het opnieuw zindelijk maken een heel stuk, omdat ze inmiddels wel naar de tuindeur loopt als ze het een of ander moet. En dat gebeurt dus ook regelmatig als we nog niet zo lang geleden uit geweest zijn. Vooral ’s avonds is het wat moeilijker en vervalt ze nog in binnen plassen en af en toe iets anders. Maar dat zal uiteindelijk ook wel goed komen met een beetje aandacht en de juiste begeleiding. Hier moet zeker nog verder aan gewerkt worden want ook s morgens vroeg als ze net wakker is geworden samen met de mensen moet ze direct naar buiten (tuin) want anders doet ze het meteen in huis. Dus blaastraining is nog niet perfect gelopen (na 4 weken)

Dit hondje is vooral laat in de avond opeens heel actief en vliegt dan als een vleermuis door het huis. De eerste avonden was dit het meest opvallende omdat ze ook maar bleef rennen en zweven ook over de meubels heen. Ze ontwikkelt al snel hoge snelheden tijdens haar lucky free moments in de tuin. Hier kan ze gelukkig tussendoor haar ei kwijt, omdat ze nog niet los mag. Als je haar weer rustig wil krijgen kost dat enige moeite, ze heeft dan te veel adrenaline in haar bloed. Ik laat haar 3 rondjes in de tuin rennen en spelen. Daarna roep ik haar binnen. Het kost enige tijd om haar aandacht te trekken en af te leiden waar ze mee bezig is. Om zo haar drukte uit haar lijfje te krijgen, als ze eenmaal rustig is haal ik alle speeltjes weg zodat die geen prikkel tot spelen meer kunnen geven.. Met rustig aaien van haar buikje en kalmerend en zachtjes toe te spreken her krijgt ze haar rust. Of dit alleen puppie gedrag is betwijfel ik dus haal ik alle kalmerende technieken uit de kast om haar uiteindelijk in rust modus te krijgen. Ik gebruik zelf geen bench, wel een fietskar, waar ik haar soms tot rust laat komen met wat speelgoed.

Opvallend is dat Pashja een gedegen opvoeding heeft genoten. Ze kent alle basiscommando’s en die ze uitstekend opvolgt als ze niet afgeleid wordt door iets anders (dat is toch echt wel pup eigen natuurlijk). Nu ze wat langer op het huidige adres is komt ze ook meer los en laat ze haar puppen streken zien. Uitdagingen zoeken.. zoals.:  tijdens het vegen naar de bezem happen of de stoffer weghalen. Grote hulp hoor als je aan het vegen bent. Lol en Vrijpostiger gedrag naar de oude Podencootjes. Dus als ze te druk wordt of te brutaal laten ze dat duidelijk aan haar weten. Gelukkig snapt ze dat en druipt af. Hier zie je aan dat het absoluut geen hondje is dat conflicten zal opzoeken of uitlokken met andere honden.

Ze houdt van kluiven en dat is ook fijn, omdat ze hiermee ook eventuele onrust uit haar fijne lijfje kan uitbannen of gewoon lekker moe mee kan worden. En ze boft maar want bij het opvanghuis krijgt ze alleen Natuurlijk gedroogd kluifmateriaal als lamsoren, konijnenoren, buffelpees en kophuid. Ook de hertenslokdarm vindt ze een heerlijk iets. Hier eet ze net als mijn eigen Podenco’s Aquillo en Estrella rauw eten (vlees met bot en orgaan).

De kat van de buren is nog niet veilig voor haar en heeft die al meerdere keren de boom in gejaagd. Gelukkig is die kat wel honden gewend dus die maakt er een spelletje van maar dit is wel een aandachtspunt voor toekomstige adoptanten.

Met spelen grijpt ze graag je handen of je arm of je benen en knijpt er in, maar bijt niet door en reageert goed op het woord zachtjes en ook auw roepen doet wonderen. Dan houdt ze op. Omdat ze buiten nog niet los kan (immers heeft ze nog geen echte band opgebouwd en loslopen moet ook aangeleerd worden in een veilige omheinde ruimte) Maar ik vermoed dat dit in de toekomst met haar wel zou kunnen lukken is het wel fijn dat ze nu de beschikking heeft over een redelijke maar ook totaal ingesloten binnentuin en daar geniet ze in ieder geval zienderogen van. Buiten aan de lijn loopt ze redelijk goed mee. Maar het blijft een pup en ziet toch vaak overal een spelletje in. Afgeleid door van alles wat ze ziet wil ze of stilstaan en bewonderen of, als ze mensen en honden tegenkomt is ze helemaal blij en begint met haar staart en haar hele lijf erbij te kwispelen en wil er naar toe. In het begin sprong ze naar iedereen op. Nu de tweede week begint ze te begrijpen dat ze wel mag kwispelen, maar niet zonder meer tegen mensen op mag springen. Ze leert echt snel vind ik. Spelen met andere honden aan een lange lijn op een grote open vlakte doet ze heel erg goed. Waarbij haar grootste spelletje is keihard rondjes rennen zoals een windhond dat betaamd. Dat rennen vindt ze echt heerlijk en het is dan ook belangrijk om, nu ze nog zo jong is daar ook veel verplichtte rustpauzes te geven, want madame weet niet van ophouden, Alleen vind ik zo’n lange lijn bij een windhond wat eng. Ze kent de lengte nog niet en kan daardoor over de kop slaan. Om die reden doe ik het niet meer. Ik laat haar aan die lange lijn niet meer rennen.

Het zou echt fijn zijn als ze in een huis kan komen bij mensen die haar veel aandacht en liefde kunnen geven en die ook al ervaring met windhonden hebben of er zelfs al een hebben. Dit meisje kan naast de mens ook wel een hondenmaatje gebruiken die stabiel is en haar wat steun geeft in haar ontdekkingen in de nieuwe wereld die ze bij haar adoptant zal ervaren.

Met het vuurwerk ging het ook heel erg goed. Ze kijkt en luistert er even naar, maar haar aandacht gaat dan weer terug naar waar ze mee bezig is. Ze toont ook geen extra spanning tijdens de knallen.

We hopen dat er snel een lief baasje komt die elke dag weer van haar besmettelijke levenslust en vrolijkheid gaat genieten! Pashja is een aanwinst voor elke familie!

(input 9 januari 2018)

 

Video